Jaką pić wodę?
(...) Jaką wodę wybrać? Mineralną w butelce, wodę z kranu czy ze studni? Która z nich jest najlepszą opcją podczas parzenia herbaty? (...) Bez względu na to, jaką wodę wybierzesz, pamiętaj, by spożywać odpowiednie jej ilości. (...)
(...) Jaką wodę wybrać? Mineralną w butelce, wodę z kranu czy ze studni? Która z nich jest najlepszą opcją podczas parzenia herbaty? (...) Bez względu na to, jaką wodę wybierzesz, pamiętaj, by spożywać odpowiednie jej ilości. (...)
(...) Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że optymalną ilością chleba, jaką powinniśmy spożywać, jest 250 gramów dziennie. (...)
Nasza waga często rośnie, choć my pozornie nie zmieniamy naszych nawyków żywieniowych. Za taką sytuację można winić nie tylko siedzący tryb życia. Często wystarczy, że w naszej diecie pojawi się tylko kilka produktów, która sprawiają, że kilogramów (...)
Smażenie to jeden z najpopularniejszych sposobów obróbki termicznej. W ten sposób można przygotować niemal każdy produkt - mięso, warzywa, owoce, ryby i wiele innych. Podgrzewanie tłuszczu do wysokich temperatur może jednak wpłynąć na jego jakość zdrowotną. (...)
(...) Warto zatem wiedzieć, z jakim okazem mamy do czynienia i jakie skutki może mieć jego zjedzenie. (...)
(...) To, jaką herbatę pijemy, zależy tylko od naszego gustu. (...)
(...) Sprawdź, jaki dominuje u ciebie i co to może oznaczać. Jeśli łatwo spalasz tłuszcz i nie tyjesz zimą... Masz najwięcej brązowego tłuszczu. (...)
Witamina D jest kluczowa dla dobrej kondycji organizmu oraz dla samopoczucia fizycznego i psychicznego. Niestety, szczególnie zimą bardzo łatwo o niedobory tej substancji. Sprawdź, jak działa witamina D na organizm i dlaczego koniecznie trzeba dbać o (...)
(...) Jaką kawę pijemy najczęściej? Otóż są to kawy czarne i mleczne. (...)
Choć mrożenie jest uważane za najlepszy sposób na przechowywanie żywności, okazuje się, że lista produktów, których nie należy mrozić, jest naprawdę długa. Obejrzyj materiał i poznaj zakazane produkty. (...)
Dlaczego warto zainteresować się salsefią? Właściwości zdrowotne salsefii (inaczej kozibród porolistny) znane były już w starożytności. W Polsce roślina ta pojawiła się za czasów króla Stanisława Augusta Poniatowskiego. Początkowo również wykorzystywana (...)
Problem z wagą Nadwaga oraz otyłość to powszechny problem dotyczący populacji na całym świecie. Głównym winowajcą jest najczęściej brak aktywności fizycznej oraz stosowanie nieodpowiedniej diety. Regularna aktywność fizyczna To jeden z najdoskonalszych (...)
Czy zastanawialiście się kiedyś czytając etykiety, co oznacza, np. E300 lub E301? Nie zawsze "E" w rzeczywistości musi być dla nas toksyczne i niezdrowe. Jak się okazuję pod tymi tajemniczymi znakami, czasem kryją się pożyteczne dla naszego organizmu (...)
Produkty pełnoziarniste to, wbrew pozorom, bardzo rozsądny pomysł. Kuracja odchudzająca nie powinna się bowiem obyć bez pieczywa. Ważny jest, oczywiście, właściwy wybór chleba. W sklepach można znaleźć pieczywo pszenne, chleb razowy, pieczywo chrupkie, (...)
Kilka porcji warzyw i owoców dziennie Światowa organizacja zdrowia (WHO) podkreśla, że każdego dnia powinniśmy spożywać kilka porcji warzyw i owoców, które są bogatym źródłem witamin. W szczególności zalecenia te dotyczą dzieci, których organizm wymaga (...)
Podstawowym celem żywienia i suplementacji w okresie treningowym jest zapewnienie wsparcia dietetycznego sprzyjającego zachowaniu zdrowia oraz minimalizacji ryzyka wystąpienia kontuzji. Niektóre strategie żywieniowe pozwalają sportowcom i osobom aktywnym (...)
Wpływ nadwagi na zdrowie Ewa Podkaminer, internista, wyjaśnia, jakie choroby może powodować nadwaga. Są to głównie schorzenia układu naczyniowego, ale również takie wpływające na sprawność osoby z nadwagą. Należy uważać również na poziom cholesterolu, (...)
Warzywny robak na talerzu Wyglądem nie zachęca, przypomina bowiem larwę robaka, ale nie przekreślajmy tej rośliny przedwcześnie. Czyściec bulwiasty, bo o nim mowa, pochodzi z Azji. W Europie pojawił się dopiero w XIX wieku, przebojem zdobywając serca (...)
Cukier w diecie to bardzo ważna kwestia, która dotyczy nie tylko odżywiania, ale i zdrowia oraz samopoczucia. Jego nadmierna konsumpcja może bowiem prowadzić do wielu problemów, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2, choroby serca czy próchnica zębów. (...)
(...) To najgorsza choroba, jaką kiedykolwiek miałem" - dodaje Mike. (...)