Słabe wino też dobre (WIDEO)
Wino ma wiele prozdrowotnych właściwości
Jak ocenia World Cancer Research Fund (WCRF) osoby, które piją wino z niższym niż zwykle poziomem alkoholu, tzn. plasującym się na 10%, mogą być zdrowsze.
Lekkie wina są bardzo popularne w Wielkiej Brytanii, a jak się okazuje picie takich trunków może obniżyć ryzyko niektórych nowotworów. Jak wskazuje raport z 2007 roku osoby spożywające 250 ml lekkiego wina codziennie mogą mieć o 7% mniejsze ryzyko wykształcenia raka jelit niż ludzie, którzy piją wino z 14% zawartością alkoholu. Zaleca się jednak, aby mężczyźni nie spożywali więcej niż dwa drinki, a kobiety nie więcej niż jeden. Jak twierdzi Doktor Rachel Thompson z WCRF, choć dużo lepszym rozwiązaniem jest całkowite zrezygnowanie z alkoholu, to nie jest to praktycznie możliwe, bo wielu Brytyjczyków ma słabość do trunków. W tej sytuacji wybór lekkich win jest bardzo wskazany, bo zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów. Z tego powodu WCRF apeluje do producentów win o wprowadzenie większego asortymentu takich trunków z 10% zawartością alkoholu.