Niedobór witaminy A
(...) Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A jest uzależnione od wieku oraz stanu fizjologicznego danej osoby (ciąża, okres karmienia piersią, choroba). (...) Występowanie witaminy A (...)
(...) Dzienne zapotrzebowanie na witaminę A jest uzależnione od wieku oraz stanu fizjologicznego danej osoby (ciąża, okres karmienia piersią, choroba). (...) Występowanie witaminy A (...)
(...) Do pochodnych witaminy A zalicza się: tretynoinę (kwas witaminy A), izotretynoinę ( kwas 13-cis witaminy A), adapalen i tazaroten. (...) Witamina (...)
(...) Źródła witaminy A Nie bez przyczyny witamina A stoi na czele "alfabetu witaminowego". (...) Wystarczy 10 dag tego warzywa, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę (...)
(...) Ponadto witamina A jest niezbędna do utrzymania prawidłowego stanu nabłonków, przeciwdziała bowiem ich rogowaceniu i wysychaniu oraz przyspiesza regenerację (...) Przedawkowanie witaminy (...)
(...)
(...) Witamina A Brak witaminy A może mieć negatywne konsekwencje dla naszego organizmu. Dlaczego? (...) Nie bez powodu akurat ta witamina jest powszechnie używana w kosmetyce. (...)
Rozgrzewa, pomaga wyjść z infekcji, a w dodatku ma właściwości przeciwutleniające. Jest też klasykiem kuchni polskiej w kategorii zup. (...) Dodać do niej źródło witaminy C w postaci garści siekanej natki pietruszki, (...)
(...)
(...) Źródła witaminy A Najlepszym źródłem witaminy A są warzywa i owoce. (...) Pokarmy pochodzenia roślinnego zawierające witaminę A, to karotenoidy - forma (...)
(...) Czy jest to może tylko wymysł zielarzy i znachorów, którzy po prostu nie znają się na farmaceutyce i medycynie, a za jedną wizytę pobierają od 150 do 200 (...) Litera l w nazwie a lewoskrętność witaminy (...)
(...)
(...) Przyjmowana przez ciężarne zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu i stanu przedrzucawkowego. (...) Nadmiar witaminy B3 skutkuje ponadto znacznym pogorszeniem jakości wzroku, a w najgorszym przypadku (...)
(...)
(...) Stan naszych naczyń krwionośnych jest ściśle związany z tym, czym się odżywiamy. (...) Co powinniśmy spożywać, a czego unikać w naszej diecie, jeśli chcemy żyć długo i w zdrowiu? (...)
(...)
(...)
(...)
(...) Retinol zapobiega zakażeniom, utrzymuje prawidłowy stan skóry, paznokci i włosów, pomaga zwalczać wirusy i bakterie. Jej brak powoduje tzw. (...) Maść z witaminą A jest rewelacyjnym środkiem do łagodzenia (...)
(...)
(...) Kwas foliowy (witamina B9), który można znaleźć m.in. w szpinaku, kapuście i brokułach może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego nawet o 7 proc. (...) Kwas foliowy jest naturalną formą witaminy B9 i jest nie tylko kluczowy (...)