Substancje słodzące
Mianem „substancji słodzących" określa się substancje stosowane w celu nadania słodkiego smaku produktom spożywczym. (...) Niektóre substancje powodują biegunki, inne mają poważniejsze skutki uboczne.
Mianem „substancji słodzących" określa się substancje stosowane w celu nadania słodkiego smaku produktom spożywczym. (...) Niektóre substancje powodują biegunki, inne mają poważniejsze skutki uboczne.
Suplementy diety Karnityna, bioflawonoidy, ubichinon (koenzym Q10), cholina to przykłady witaminoidów. Witaminoidy mogą być syntetyzowane przez organizm.
Mianem „substancji słodzących" określa się substancje stosowane w celu nadania słodkiego smaku produktom spożywczym. (...) Niektóre substancje powodują biegunki, inne mają poważniejsze skutki uboczne.
Ponieważ substancja ta blokuje wchłanianie miedzi i magnezu, uzupełnijmy dietę o nasiona, orzechy i pełnoziarniste produkty.
Zdarza się, że zatrucie substancją doprowadza do śmierci, ale są to niezwykle rzadkie przypadki. (...) W ziemniakach największe stężenie trującej substancji koncentruje się w zielonym miąższu młodych warzyw.
Pokarmy roślinne zawierają znacznie mniejsze ilości tej substancji. (...) To odkrycie wywołało falę zainteresowań nowo poznaną substancją.
Niektóre z nich to substancje regulujące wzrost roślin. (...) Produkty spożywcze pochodzenia roślinnego zawierają do 10 tysięcy substancji wtórnych. Wegetarianie spożywają ponad 2 gramy tych substancji.
GABA to nazwa skrótowa kwasu gammaaminomasłowego. Związek ten ma wpływ na budowę mięśni i działanie układu nerwowego. Zobacz, jakie są objawy niedoboru GABA. Czym jest GABA? GABA jest związkiem chemicznym z grupy aminokwasów, który powstaje w wyniku...
Eksperci z Uniwersytetu w Brukseli odkryli, że substancja z nich pozyskiwana może być skutecznym sposobem na wyleczenie raka. (...) W niektórych przypadkach substancja wręcz zniszczyła komórki rakowe.
Glifostat w alkoholu W 2015 roku Światowa Organizacja Zdrowia wpisała glifostat na listę substancji kancerogennych. (...) Wydawałoby się, że chociażby z tego powodu odnalezienie tej substancji w żywności będzie niemożliwe.
Okazuje się jednak, że naturalnie wędzone wędliny mogą być niebezpieczne dla naszego zdrowia, ze względu na zawarte w nich rakotwórcze substancje smoliste
Substancje odżywcze w selerze Seler naciowy pochodzi z Eurazji, rośnie dziko w pobliżu wybrzeży morskich. (...) Picie soku z selera naciowego oraz z marchwi czyści organizm ze szkodliwych substancji oraz wzmacnia układ...
A kiedy w takim razie sięgać po soki owocowe i źródłem jakich substancji są one? (...) ani innych substancji słodzących.
Często nie jesteśmy świadomi negatywnego wpływu wielu substancji na nasz organizm. (...) Z wiekiem organizm coraz trudniej trawi takie niezdrowe substancje, jest też nimi coraz mocniej obciążony.
To dzięki specjalnej metodzie sery są pełne mikroelementów, a substancje w nich zawarte działają na nasz organizm. W jaki sposób?