Bezmleczne źródła wapnia w diecie
Jednakże produkty te charakteryzujących się dużą zawartością szczawianów, w wyniku czego przyswajalność wapnia może wynosić poniżej 5%. (...) Natomiast absorbcja wapnia z warzyw o niskiej zawartości szczawianów...
Jednakże produkty te charakteryzujących się dużą zawartością szczawianów, w wyniku czego przyswajalność wapnia może wynosić poniżej 5%. (...) Natomiast absorbcja wapnia z warzyw o niskiej zawartości szczawianów...
Niska podaż wapnia może negatywnie wpływać na rozwój, wzrost i funkcjonowanie organizmu. (...) Źródła wapnia to nie tylko nabiał, ale w produktach mlecznych jest go najwięcej.
Czym jest chlorek wapnia, jaką spełnia rolę w przemyśle spożywczym? Przede wszystkim chlorek wapnia pełni funkcję rolę regulatora kwasowości. (...) Chlorek wapnia stosowany jest również w galaretkach. Gdzie...
Jak zauważono, stężenie szczawianów w moczu jest znacznie większe po spożyciu produktów zawierających wspomniane związki. (...) Wchłanianie szczawianów jest tym mniejsze, im większa jest zawartość wapnia...
Wszystko dzięki temu, że przeciwdziałają pojawieniu się kryształków szczawianu wapnia czy kwasu moczowego, a to z nich później tworzą się kamienie w nerkach (...) Niestety, ale utrudniają one wchłanianie wapnia...