Garnirowanie potraw
Ozdabianie potraw Sztuka dekorowania potraw i naczyń, na których są one podawane, to z języka francuskiego garnirowanie (fr. garnir - ozdabiać). (...) Dodatki, którymi zdobi się potrawę, zwie się garnirunkiem....
Ozdabianie potraw Sztuka dekorowania potraw i naczyń, na których są one podawane, to z języka francuskiego garnirowanie (fr. garnir - ozdabiać). (...) Dodatki, którymi zdobi się potrawę, zwie się garnirunkiem....
Zielone wodorosty Badania nad wodorostami sugerują, że naturalne produkty żywnościowe mogą mieć medyczne i odżywcze właściwości, przez co są cenniejsze niż leki syntetyczne.
O przyprawach, które naturalnie hamują apetyt. Wystarczy regularnie dodawać je do potraw, by waga zaczęła spadać. (...) Szafran Pierwszą polecaną przez nas przyprawą, która skutecznie zahamuje apetyt,...
Chrom hamuje apetyt na słodycze. Chrom pomaga schudnąć, ale tylko wtedy, kiedy stosuje się go w odpowiednich dawkach. (...) Właśnie z tego powodu osoby cierpiące na nadmierny apetyt na słodycze odczuwają zmniejszenie...
Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach.
a zapach potraw może go zmniejszać lub wzmagać (inicjuje on mechanizmy w mózgu, które są za to odpowiedzialne). (...) Istotne znaczenie ma nie tylko jej smak (hamuje ochotę na potrawy słone, słodkie i tłuste, zapewnia...
szczęście, podczas badań nad częściami mózgu odpowiedzialnymi za kontrolę głodu i sytości naukowcy z Uniwersytetu Yale odkryli skuteczny sposób na obniżanie apetytu (...) Z jednej strony, potrzebujemy wolnych rodników, aby móc kontrolować...
To obecna w tym napoju kofeina wzmaga apetyt na słodkie produkty.
Danie kuchni słowackiej Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.
Trudno je później przekonać do jedzenia zdrowych potraw. (...) Pozwól dziecku decydować Próbowanie nowych potraw może okazać się doskonałą zabawą.
Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. (...) Właściwości smażonych potraw Wiele osób wprost przepada za potrawami smażonymi na tłuszczu.
Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. (...) Jak kisić potrawy? Kiszenie nie może obejść się bez odpowiednich przypraw.
Upewnij się, że dana potrawa jest właściwie podgrzana. Ostrożnie dodaj alkohol do dania. (...) Nawet prosta potrawa może wiele zyskać, jeśli jest podana w niezwykły sposób.
Duszenie potraw to jedna z technik gotowania. Od sposobu przyrządzania potraw zależy ich smak i zachowanie wartości odżywczych. (...) Oprócz duszenia potraw, warzyw i mięsa, można gotować we wrzątku,...
Tłusty szaszłyk Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.