Uwaga na ciastka Biskids
Jedną z wyjątkowo niebezpiecznych substancji jest akryloamid, który jest silną toksyną. (...) Z badań wykonanych na zwierzętach wynika, że akryloamid ma działanie rakotwórcze i neurotoksyczne. Ciasteczka wegetariańskie.
Jedną z wyjątkowo niebezpiecznych substancji jest akryloamid, który jest silną toksyną. (...) Z badań wykonanych na zwierzętach wynika, że akryloamid ma działanie rakotwórcze i neurotoksyczne. Ciasteczka wegetariańskie.
Toksyczność witaminy Witamina D jest rozpuszczalna w tłuszczach i ze względu na ten fakt bardzo łatwo można ją przedawkować, przyjmując suplementy diety
W przypadku słodzików wystarczyło stężenie wynoszące 1mg/ml, żeby wykryć toksyczność. (...) Profesor Kushmaro, który również brał udział w badaniach, przekonuje, że wyniki testów mogą pomóc w zrozumieniu toksyczności...
Jedną z niebezpiecznych substancji używaną do produkcji słodyczy jest akryloamid, który może negatywnie wpływać na układ pokarmowy. (...) W składzie chipsów znajdziemy m.in. akryloamid, czyli substancję, która źle wpływa...
Toksyczność dioksyn Długotrwałe narażenie ludzi nawet na niskie stężenia dioksyn negatywnie wpływa na zdrowie. (...) Mając na uwadze toksyczność dioksyn, nie należy spożywać żywności skażonej tymi związkami, gdyż powodują...
Toksyczność roślin GMO Rośliny modyfikowane genetycznie są tworzone w taki sposób, aby uodpornić je na herbicydy. (...) Jednak nawet te trzy miesiące wystarczyły, aby w wątrobie i nerkach szczurów karmionych GMO pojawiły się zmiany dowodzące...
Podobny efekt można uzyskać przy użyciu farmaceutyków, jednak w ich przypadku trzeba się liczyć z problemem toksyczności i działań niepożądanych.
Toksyczność akrylamidu Akrylamid charakteryzuje się wysoką toksycznością.
Toksyczność furanu Głównym źródłem styczności człowieka z furanem jest żywność, zwłaszcza przetwory pakowane w słoiki, w tym przeznaczone dla małych dzieci
Szafran wpływa na obniżenie toksyczności aluminium, które ma związek z wystąpieniem choroby.
Leki na nadciśnienie nigdy nie są przepisywane w czasie ciąży, w związku z potencjalną toksycznością związków w nich zawartych dla płodu.
Możemy w nich znaleźć dużo cukru, tłuszcze trans, akryloamid.
Zauważa się jego wysoką toksyczność.
warzyw i owoców, ponieważ: metoda tworzenia listy przez EWG nie jest do końca zrozumiała - np. brana pod uwagę jest średnia pozostałość pestycydów a nie toksyczność
Toksyczność ryby można zmniejszyć przez jej grillowanie. W ten sposób pozbędziemy się części toksycznej substancji.