Jajeczne płatki śniadaniowe o obniżonej zawartości glukozy
(...)
(...)
(...)
(...)
(...)
(...) Dlaczego warto unikać skoków glukozy? Skoki glukozy powodują, że co kilka godzin czujemy się wyczerpani i głodni. (...) Co gorsza, utrzymujące się skoki poziomu glukozy mogą z czasem prowadzić do cukrzycy (...)
(...) Uniwersytecie Wschodniej Finlandii wskazuje, że jedzenie tłustych ryb bogatych w kwasy omega-3 zmniejsza wskaźnik lipofilowy u osób z zaburzeniami metabolizmu glukozy (...) Naukowcy wykorzystali dane z dwóch badań na grupach - w pierwszym (...)
(...) Obniża poziom glukozy we krwi W niektórych rejonach świata jej liście wykorzystuje się, by wspomóc leczenie cukrzycy. (...) Ekstrakty i napary z liści rośliny wpływają na poziom glukozy we krwi - obniżają go. Podobne (...)
(...) Tolerancja na kofeinę Tolerancja na kofeinę to zdolność organizmu do radzenia sobie z działaniem tej substancji. (...) Jak uniknąć zwiększonej tolerancji na kofeinę? (...)
(...) Sama nazwa glukozy pochodzi od greckiego słowa "glukos", które oznacza "słodki". Wszystkie komórki funkcjonują dzięki energii z glukozy. (...) Powstaje zakres tolerancji na pewną dawkę cukru. To dlatego (...)
(...) Za odpowiednie trawienie laktozy - dwucukru złożonego z glukozy i galaktozy - odpowiada laktaza. (...) Również wiele pacjentek z Hashimoto zgłasza problemy z tolerancją nabiału z laktozą, podobnie, jak osoby z zespołem (...)
(...) Tak przygotowana potrawa ma niski indeks glikemiczny, więc mogą ją spożywać nawet osoby z zaburzeniami tolerancji glukozy. (...)
Stan przedcukrzycowy to nieprawidłowa glikemia na czczo, czyli poziom glukozy we krwi w wysokości 100-126 mg/dl lub nieprawidłowa tolerancja glukozy - (...) w wysokości 140-199 mg/dl (glikemia po 120 (...)
(...) Do cukrów przyswajalnych zalicza się skrobię, glukozę, fruktozę czy sacharozę. (...) tolerancji na glukozę. (...)
(...) Ilość czereśni, po którą może sięgnąć cukrzyk w ciągu dnia, zależna jest przede wszystkim od indywidualnej tolerancji glukozy. (...)
(...) Naukowcy przeprowadzili badania na ochotnikach przed testem, w czasie jego trwania i po zakończeniu eksperymentu, przeprowadzając test tolerancji glukozy (...) Pogorszył się też u nich metabolizm glukozy. (...)
(...) Eksperci alarmują, że najgorsza jest otyłość brzuszna, ponieważ nadmiar tkanki tłuszczowej w tej okolicy sprzyja insulinooporności i upośledzeniu tolerancji (...) glukozy. (...)
(...) Ponadto taka dieta spowodowała skok glukozy we krwi - hiperglikemię, a w tkance mięśniowej zaczął odkładać się tłuszcz. (...) Nie tylko miały lepszą tolerancję glukozy, ale także chudły! (...)
Wykluczenie mleka z diety Dietetyk Daria Łukowska mówi o tym, dlaczego niektórzy mają problemy z tolerancją mleka zwierzęcego. (...)
(...) Wyniki pokazały, że w przypadku pierwszej grupy gryzoni lepsza była tolerancja glukozy, a same myszy dłużej pozostawały szczupłe (mimo stosowania u nich (...)
(...) Wraz z wiekiem często niestety pogarsza się tolerancja na te produkty. (...) Tymczasem w połączeniu np. z insuliną czy metforminą (stosowanymi w cukrzycy) może prowadzić do niebezpiecznego spadku poziomu glukozy we krwi. (...)