Potrawy z wodorostów
Zielone wodorosty Badania nad wodorostami sugerują, że naturalne produkty żywnościowe mogą mieć medyczne i odżywcze właściwości, przez co są cenniejsze niż leki syntetyczne.
Zielone wodorosty Badania nad wodorostami sugerują, że naturalne produkty żywnościowe mogą mieć medyczne i odżywcze właściwości, przez co są cenniejsze niż leki syntetyczne.
Danie kuchni portugalskiej Tradycyjne portugalskie tarty z nadzieniem budyniowym pastel de nata.
Dodatki, którymi zdobi się potrawę, zwie się garnirunkiem. Kluczem do prezentacji potraw jest zmysł wzroku. (...) Weźmy choćby tradycyjną zupę, którą można przykryć osłonką z ciasta chlebowego. Ponadto,...
Karol Pietrowski założył firmę "Jednorożec Lody Tradycyjne", która zajmuje się produkcją włoskich "gelato".
Smażenie polega na ogrzewaniu potrawy w tłuszczu. (...) Właściwości smażonych potraw Wiele osób wprost przepada za potrawami smażonymi na tłuszczu.
Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. (...) Tradycyjną kapustę kiszoną kisi się w kamionkowych naczyniach lub drewnianych beczkach.
Nawet prosta potrawa może wiele zyskać, jeśli jest podana w niezwykły sposób. (...) Flambirowanie sprawia, że tradycyjna zdrowa kuchnia zyskuje nowe, ciekawsze oblicze.
Duszenie potraw to jedna z technik gotowania. Od sposobu przyrządzania potraw zależy ich smak i zachowanie wartości odżywczych. (...) Oprócz duszenia potraw, warzyw i mięsa, można gotować we wrzątku,...
Tłusty szaszłyk Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.
Marynowanie potraw ma wieloletnią tradycję. (...) Tak przygotowane potrawy są smaczne i nadal bogate w antyoksydanty, błonnik lub inne cenne składniki odżywcze.
W święta Bożego Narodzenia w naszej kuchni powstaje wiele tradycyjnych dań, które nie goszczą na naszych stołach na co dzień. (...) Potrawom tym nie brak kalorii. Aby uchronić się od dodatkowych kilogramów, możemy te...
Dania kuchni wietnamskiej Do przyrządzenia wielu potraw potrzebne są niezbędne, orientalne składniki, m.in. trawa cytrynowa, czy mong toi.
Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach.
Danie kuchni słowackiej Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.
Trudno je później przekonać do jedzenia zdrowych potraw. (...) Pozwól dziecku decydować Próbowanie nowych potraw może okazać się doskonałą zabawą.