Tran w płynie czy w kapsułkach? (WIDEO)
Tran w diecie
Otrzymywany z wątroby dorsza i innych gatunków ryb dorszowatych tran jest ważnym składnikiem diety. Ma on bowiem działanie przeciwzapalne, przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe oraz immunotropowe. Ten ciekły tłuszcz zapewnia więc zdrowie na dłużej.
Tran był podawany dzieciom w latach 60. i 70. w formie płynnej. Dziś składnik ten można najczęściej spotkać pod postacią kapsułek, które są do kupienia w aptece.
Głównym składnikiem tłuszczu rybiego są glicerydy nienasyconych kwasów tłuszczowych (ok. 85%), w tym kwasów: eikozapentaenowego (EPA) i dokozaheksaenowego (DHA); glicerydy nasyconych kwasów tłuszczowych (palmitynowego i mirystynowego) występują w niewielkich ilościach. Ponadto ten składnik diety zawiera witaminy A i D (1 g tranu leczniczego zawiera co najmniej 600 j.m. wit. A i 60 j.m. wit. D). Znaleźć w nim można również witaminę E.
O tranie opowiada ekspert – dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.