4 z 6Syrop glukozowo-fruktozowy.
Syrop glukozowo-fruktozowy składa się przede wszystkim z fruktozy i glukozy. Jest bardzo słodki i również bardzo kaloryczny. Przy czym nie ma żadnej wartości odżywczej.
Substancja ma szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Ma to związek m.in. z tym, że organizm przetwarza fruktozę na tłuszcz, który osadza się na narządach wewnętrznych. Fruktoza może prowadzić do zaburzeń odżywiania, w związku z tym, że jej spożywanie zwiększa apetyt, prowadząc w dalszej perspektywie do nadwagi. Dodatkowo zaburza to gospodarkę węglowodanową organizmu, co może z kolei prowadzić do rozwoju insulinoorności i cukrzycy typu 2.
Syrop glukozowo-fruktozowy podwyższa również poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, a ich nadmiar może z kolei prowadzić do rozwoju miażdżcycy, chorób nerek i stłuszczenia wątroby.