2 z 5Sałatka z fasolką szparagową i papryką
Kolejna sałatka to jedynie 123 kalorie na porcję. Może być sycącym dodatkiem do dania głównego bądź sama stanowić posiłek, jeśli dodasz do niej odpowiednią ilość białka.
Składniki:
- 2 czerwone papryki, przepołowione,
- 2 żółte papryki, przepołowione,
- 350–500 gramów zielonej fasolki szparagowej,
- 140–200 gramów liści sałaty.
Dressing:- 6 łyżek oliwy z oliwek, - 2 łyżki octu balsamicznego, - 1 łyżka cukru stołowego, - 1 łyżka świeżo startego imbiru.
Papryki należy piec przez 20–30 min w 200°C, a następnie obrać ze skórki i pokroić. Fasolkę gotować w wodzie przez 4–5 min i odcedzić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce i polać dressingiem, wymieszać.