Pasta z oliwek i bakłażana
Pasta z oliwek i bakłażana to prosty sposób na smaczną i zdrową przekąskę. (...) Usmażonego bakłażana pokroić w drobną kostkę i połączyć z oliwkami i czosnkiem.
Pasta z oliwek i bakłażana to prosty sposób na smaczną i zdrową przekąskę. (...) Usmażonego bakłażana pokroić w drobną kostkę i połączyć z oliwkami i czosnkiem.
Pasta z bakłażana i orzechów włoskich jest świetną propozycją dania na jesienne prywatki oraz lekką kolację. (...) Upieczonego bakłażana wyciągnij z piekarnika. Ściągnij skórkę, a następnie zmiel w maszynce do mięsa.
Solanina, która jest tak bardzo trująca, traci swoje złe właściwości po ugotowaniu lub usmażeniu warzywa. (...) Przygotowanie: Obierz bakłażana ze skóry i umyj. Następnie pokrój go w kostkę, wrzuć na durszlak i posyp...
W krajach śródziemnomorskich uważany jest za silny afrodyzjak - właściwości te mogą wynikać z argininy, mającej korzystny wpływ na układ krwionośny i serce (...) Zmniejsza również ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe dzięki właściwościom...
Składniki (2-4 porcje) 1 bakłażan, 1 cukinia - nieduża, mniej więcej wielkości bakłażana, 2 cebule, 1 puszka pomidorów, ½ główki brokułu, 1/2 dużego (...) Bakłażana w jogurcie polecamy osobom dbającym o urozmaicenie...
To, co nadaje lekkości temu daniu z warzyw, to obecność cukinii i bakłażana. (...) Szczególnie jednak ważna jest cukinia, której w dalszym ciągu polska kuchnia nie docenia tak, jakby wymagały tego jej zdrowotne właściwości.
Jeśli jesteś wegetarianinem wypróbuj bekon z bakłażana, jest źródłem przeciwutleniaczy, błonnika, witaminy C i wpływającego pozytywnie na pracę serca potasu (...) Boczek z bakłażana jest prosty do przygotowania.
Bakłażany mają wiele właściwości prozdrowotnych. Możemy z nich też przygotować smaczną i zdrową wodę. (...) Bakłażana średniej wielkości myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy. W garnku gotujemy litr wody, doprowadzając...
Jeżeli nie lubisz warzyw ze skórą, możesz obrać również cukinię i bakłażana. (...) Kiedy cebula się zeszkli, dodać cukinię, pomidory, bakłażana oraz przyprawy: dwie łyżki ziół prowansalskich, łyżeczkę tymianku, a także...
Bakłażan Ciemnofioletowa skórka bakłażana zawiera przeciwutleniacz o nazwie nasunin. (...) Ma wiele właściwości leczniczych - pobudza trawienie, reguluje krążenie krwi i działa uspokajająco.
Potrawy greckie Współczesna grecka kuchnia nie istniałaby bez oliwy z oliwek, warzyw, ziół, zbóż, chleba, wina, ryb, mięs, oliwek, sera, bakłażana, jogurtu (...) nazywana czasem narodową potrawą Greków; yemista - pieczone, nadziewane...
Duś przez 5 minut, po czym dodaj plastry bakłażana i wymieszaj. Po kilku minutach dodaj kawałki papryki, wymieszaj i duś kilka minut.
Bez względu na to, czy spożywamy okrę gotowaną, smażoną czy piklowaną, możemy korzystać z właściwości zdrowotnych tego małego zielonego warzywa o każdej
Właściwości czekolady są bardzo różne. Często sięgamy po nią ze względu na jej niesamowity smak lub po prostu, aby polepszyć sobie nastrój. (...) Może wygląda podobnie, ale smak i właściwości nie są z prawdziwą czekoladą...
Bakłażana pociąć wzdłuż, na plastry około 0,5 cm grubości i posmarować je z obu stron przygotowaną oliwą.