Jak jeść mniej cukru?
(...) Co zrobić, by jeść mniej cukru i odzwyczaić się od słodkiego smaku? (...)
(...) Co zrobić, by jeść mniej cukru i odzwyczaić się od słodkiego smaku? (...)
Klasyczny biały ryż jest jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Często spożywamy go więc w sporych ilościach, a nie jest to najmniej kaloryczna potrawa - w 100 gramach białego ryżu znajduje się 130 kcal. Na szczęście naukowcy znaleźli na to sposób. (...)
(...) Zaskakujące wyniki wykazały, że osoby, które używały większych sztućców zjadły mniej, pozostawiając większość jedzenia na talerzach, podczas gdy osoby (...)
(...) Ciekawym faktem jest, że mięso perliczki zawiera o 50 proc. mniej tłuszczu niż mięso kurczaka. (...)
(...) Białe mięso jest szczególnie polecane osobom z problemami układu krążenia - zawiera mniej cholesterolu, jest więc znacznie zdrowsze. (...) Mięso białe zawiera mniej żelaza i białka niż mięso czerwone, co oznacza, że (...)
(...) Mniej kalorii w zadziwiająco prosty sposób Okazało się, że do zmniejszenia kaloryczności białych ziarenek wystarczą dwie czynności. (...)
W 100 g ryżu znajduje się nawet 111 kalorii. To sporo. Być może właśnie dlatego część osób eliminuje go z diety. Istnieje jednak sposób, by ograniczyć tę kaloryczność i cieszyć się składnikami odżywczymi, jakich dostarcza. Wystarczy zastosować pewien (...)
(...) Jak sprawić, by sól była mniej szkodliwa? (...)
(...) Badania opublikowane w "Annals of Nutrition & Metabolism" pokazały, że wybór owsianki na śniadanie sprawia, iż na obiad zjemy o 30 proc. mniej pożywienia (...) Grupa, która zjadła płatki owsiane na śniadanie była nie tylko mniej (...)
(...) Wojna w Ukrainie ma wpływ także na polski przemysł spożywczy z uwagi na problemy z dostawami niektórych artykułów, zwłaszcza oleju słonecznikowego. (...) Jak wojna wpływa na przemysł spożywczy? (...)
(...) W rzeczywistości, przetwarzając termicznie niektóre z nich, powodujesz, że stają się mniej korzystne i pożywne dla twojego organizmu. (...) Im mniej ciepła dostarczysz warzywom, tym lepiej. (...)
(...)
(...)
Polacy nie spożywają wiele lodów. Statystyki pokazują, że zjadamy około 4 litrów lodów każdego roku. Okazuje się jednak, że mieszkańcy Szwecji jedzą aż trzy razy więcej lodów. W Polsce najchętniej kupujemy lody waniliowo-śmietankowe, czekoladowe i (...)
Choć nieustannie słyszymy o szkodliwości nasyconych kwasów tłuszczowych, to zdecydowanie zbyt rzadko mówimy o tłuszczach trans obecnych m.in. w rafinowanych tłuszczach roślinnych. Według CDC redukcja izomerów trans w pożywieniu mogłaby zapobiec siedmiu (...)
Są chrupiące, pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów, błonnika i białka. Jeśli na myśl przyszły ci orzechy, nie jest to zła odpowiedź. Ale czy wiesz, że równie zdrowe, a często tańsze i niestety często niedoceniane, są pestki i nasiona? (...)
(...) To znaczy, że, po pierwsze, czuję się lepiej, mniej choruję, bardziej uważam w ogóle na to, co jem, ponieważ trzeba sobie jakoś tak fajnie bilansować białka (...)
(...) . - Z drugiej strony lockdown, praca zdalna i zajadanie niekiedy stresu spowodowały, że spożywaliśmy znacznie więcej kalorii, mieliśmy mniej ruchu (...) po pandemii i po wojnie będzie się długo za nami ciągnął - (...)
(...) W Polsce dostepny jest tylko w kilku miejscach, a to za sprawą złej sławy, jaką zdobył podczas wojny. (...)
(...) Zamiast odżywiać, zabija Zespół ponownego odżywienia został opisany już w okresie drugiej wojny światowej. (...)