Jak jeść mniej cukru?
Co zrobić, by jeść mniej cukru i odzwyczaić się od słodkiego smaku?
Co zrobić, by jeść mniej cukru i odzwyczaić się od słodkiego smaku?
Klasyczny biały ryż jest jednym z ulubionych dodatków do obiadu. Często spożywamy go więc w sporych ilościach, a nie jest to najmniej kaloryczna potrawa - w 100 gramach białego ryżu znajduje się 130 kcal. Na szczęście naukowcy znaleźli na to sposób....
Zaskakujące wyniki wykazały, że osoby, które używały większych sztućców zjadły mniej, pozostawiając większość jedzenia na talerzach, podczas gdy osoby
Badania opublikowane w "Annals of Nutrition & Metabolism" pokazały, że wybór owsianki na śniadanie sprawia, iż na obiad zjemy o 30 proc. mniej pożywienia (...) Grupa, która zjadła płatki owsiane na śniadanie była nie tylko mniej...
Mniej kalorii w zadziwiająco prosty sposób Okazało się, że do zmniejszenia kaloryczności białych ziarenek wystarczą dwie czynności.
W 100 g ryżu znajduje się nawet 111 kalorii. To sporo. Być może właśnie dlatego część osób eliminuje go z diety. Istnieje jednak sposób, by ograniczyć tę kaloryczność i cieszyć się składnikami odżywczymi, jakich dostarcza. Wystarczy zastosować pewien...
Polacy nie spożywają wiele lodów. Statystyki pokazują, że zjadamy około 4 litrów lodów każdego roku. Okazuje się jednak, że mieszkańcy Szwecji jedzą aż trzy razy więcej lodów. W Polsce najchętniej kupujemy lody waniliowo-śmietankowe, czekoladowe i oczywiście...
W rzeczywistości, przetwarzając termicznie niektóre z nich, powodujesz, że stają się mniej korzystne i pożywne dla twojego organizmu. (...) Im mniej ciepła dostarczysz warzywom, tym lepiej.
To znaczy, że, po pierwsze, czuję się lepiej, mniej choruję, bardziej uważam w ogóle na to, co jem, ponieważ trzeba sobie jakoś tak fajnie bilansować białka
W Polsce dostepny jest tylko w kilku miejscach, a to za sprawą złej sławy, jaką zdobył podczas wojny.
Charakterystyka Ksylitolu W czasie II wojny światowej zaczęto szukać alternatywy dla cukru w związku z jego niedostatkiem. (...) Substancja ta jest aż w 40% mniej kaloryczna od cukru, nie powoduje gwałtownych zmian...
Moda na szampana weszła do Polski po II wojnie światowej i zadomowiła się w kraju na Wisłą.
Podczas I i II wojny światowej stanowił standardowy składnik prowiantu brytyjskich żołnierzy. Marmite budzi bardzo skrajne emocje.