3 z 5Różnice w zawartości kwasów tłuszczowych
Badania przeprowadzone przez naukowców ze Stanów Zjednoczonych dowodzą, że w mięsie pochodzącym od zwierząt wypasanych na łąkach znajduje się mniej tłuszczu, a to przekłada się na mniejszą kaloryczność.
Okazuje się, że skład kwasów tłuszczowych również jest inny. Mięso od krów karmionych w większości świeża trawą to mniej kwasów jednonienasyconych, prawie 5 razy więcej kwasów omega-3 oraz prawie 2 razy więcej kwasu linolowego.
Zarówno kwasy omega-3, jak i kwas linolowy mają korzystny wpływ na zdrowie. Poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zapobiegają chorobom serca, zawałom serca, udarom mózgu i miażdżycy. Ich jedzenie jest wskazane.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Jak sprawdzić, czy mięso jest świeże? Prosty trik