4 z 5Inne składniki
Witamina B12, B3, B6, żelazo, selen i cynk. To tylko niektóre składniki odżywcze, jakie zawiera mięso wołowe.
Choć różnice nie są spektakularne, więcej substancji potrzebnych do prawidłowej pracy organizmu ma mięso pochodzące od krów wypasanych swobodnie. Mowa szczególnie o witaminie A, która korzystnie wpływa na kondycję oczu, skóry, paznokci i włosów oraz witaminie E. Jest ona naturalnym antyoksydantem i chroni organizm przed uszkodzeniem komórek, do jakiego może dojść wskutek działania wolnych rodników.
Wołowinajest mięsem bardzo zdrowym. Na jej nadmiar należy jednak uważać, zwłaszcza jeśli jemy ją mocno przetworzoną. Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że spożywanie smażonego i grillowanego mięsa tego typu może podnosić ryzyko raka.
Zobacz także: Szczegół na skórze zdradza, czy nadużywasz alkoholu Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.