Wynik glukozy
Indeks glikemiczny w cukrzycy (WIDEO)
IG to rodzaj podziału produktów żywnościowych ze względu na poziom glukozy we krwi. (...) Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi w wyniku przeprowadzenia analizy żywności z udziałem 50 gram węglowodanów...
Brain food - czym żywi się twój mózg?
Mniam, mniam glukoza Glukoza to cukier prosty, którego spalanie wymaga obecności tlenu. Dopiero wtedy uwalniana jest energia. (...) Może być ona uzyskana w wyniku rozkładu węglowodanów lub w wyniku...
Maltoza - występowanie, właściwości, szkodliwość
Składa się z dwóch cząsteczek glukozy i zaliczana jest do cukrów prostych. (...) Powstają w wyniku reakcji kondensacji między monosacharydami.
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym
50 g przyswajalnych węglowodanów oraz spożyciu równoważnej ilości glukozy. (...) Wysokie stężenie glukozy we krwi przyspiesza proces starzenia się organizmu, gdyż elementy komórkowe - białka - ulegają procesowi glikacji,...
Orzechy łagodzą cukrzycę!
Pacjentów stosujących każdy z tych typów diety poddawano w trakcie jej trwania badaniom określającym poziom glukozy we krwi oraz stężenie tak zwanego „ (...) Węglowodany uzupełniane właśnie nimi pozwalały też na znaczne obniżenie poziomu...
Produkty o niskim indeksie glikemicznym - warzywa, owoce, nabiał, zboża
Które produkty nabiałowe mają mało glukozy? (...) W wyniku rozdrabniania, oczyszczania produktów naturalnych następuje zwiększenie dostępności skrobi dla enzymów trawiennych, dlatego też podnosi się IG
Źródła węglowodanów
W wyniku rozpadu sacharozy pod wpływem wody na cukry proste, powstaje mieszanina nazywana cukrem inwertowanym. (...) tolerancji na glukozę.
Dlaczego warto jeść zimne ziemniaki? Idealne na dolegliwości pokarmowe i problemy z poziomem cukru we krwi
Podobnie jak inne wielocukry złożone, składa się z łańcucha cząsteczek glukozy. (...) **Prebiotyki wpływają też na odpowiednią florę bakteryjną jelit, zapobiegając biegunce i zaparciom. ** W wyniku fermentacji skrobi...
Odchudzanie a miesiączka
Wzdęcia Są one wynikiem nagromadzenia gazu w jelitach. (...) Jest też wynikiem zwiększonej podaży energii w tym okresie.