Zapiekanka z brokułami
Danie bogate w siarkę zwaną „minerałem piękności”. Ma ona znaczący wpływ na gładkość i lśniący wygląd włosów oraz na zdrowie skóry i paznokci. Dzięki zawartości beta-karotenu skóra ma pożądany złoty koloryt.
Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"
Składniki
- mrożone: brokuły, małe marchewki, kalafior (po ½ opakowania),
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki tartego sera,
- 2 łyżki mąki,
- 4 żółtka,
- ½ l mleka,
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa.
Sposób przygotowania
Brokuły i kalafior zblanszować oddzielnie w osolonym wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odsączyć. Marchewkę rozmrozić i przekroić w poprzek na pół. Zagotować mleko i zagęścić je zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Następnie doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zdjąć z ognia i dodać tarty żółty ser oraz żółtka. Wszystko dokładnie wymieszać. Powstały sos połączyć z brokułami, kalafiorem i marchewką.
Przygotować formę do pieczenia, wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Przełożyć do niej mieszankę warzyw z sosem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 200ºC około 30 minut. Danie zawiera mało kalorii w porównaniu do ilości składników odżywczych, które dostarcza.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 350,1 |
Białko | 22,25 g |
Tłuszcze | 20,04 g |
Cholesterol | 224 mg |
Węglowodany | 27,24 g |
Błonnik | 6,92 g |
Witamina C | 154,7 mg |
Witamina A | 1274,6 µg. |
Komentarz
Mieszanka mrożonych warzyw jako główny składnik potrawy sprawia, że można ją przygotować o każdej porze roku. Zapiekanka charakteryzuje się dość dużą zawartością cholesterolu i niewielkimi właściwościami wzdymającymi. Nie jest zatem polecana osobom chorym na miażdżycę oraz cierpiącym na niestrawność. Jej zaletą jest natomiast obecność sporej ilości wapnia, więc z powodzeniem może być spożywana przez dzieci i młodzież w okresie wzrostu.
Komentarze