Zapomniane zboża i ich zdrowotne właściwości
Oto zapomniane zboża, które powinniśmy włączyć do codziennego menu.
Oto zapomniane zboża, które powinniśmy włączyć do codziennego menu.
Topinambur Znany też jako słonecznik bulwiasty, topinambur zdobywa w ostatnim czasie wielką popularność. Zaczęli go doceniać nie tylko szefowie kuchni, ale również zwykli kucharze-amatorzy, którzy szukają nowych smaków. Topinambur, który kiedyś był równie...
Olej z lnianki ma także najkorzystniejszy stosunek udziału kwasów tłuszczowych omega-6 i omega-3 (0,4:1).
Znasz ten owoc? Nigdy nie słyszałeś o takim owocu jak dereń? Nie jesteś jedyny! Jeżeli to twoje pierwsze spotkanie z tą rośliną, to warto lepiej ją poznać, ponieważ ma naturalne właściwości lecznicze. Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO Zobacz też:...
Warzywo pierwotnych i władców Dość przewrotna jest kariera marka kucmerki. Jego słodkawe kłącza były pokarmem ludzi w epoce zbieractwa, tysiące lat później niepozorne korzenie stały się przysmakiem władców. Cenił je ponoć sam cesarz Tyberiusz, królować...
Obejmowała wiele zapomnianych smaków, dań, które kiedyś jadano nie tylko na dworach królewskich, ale i w zwykłych domach. (...) bobra gotowany z octem, żętyca, czyli serwatka z mleka owczego i skopowina - mięso baranów to bez wątpienia...
Ciernisty krzew Głóg to ciernisty krzew, który rośnie w lasach i zaroślach. W Polsce występuje w dwóch odmianach: dwuszyjkowy i jednoszyjkowy. Surowcem leczniczym są kwiaty głogu, które zbiera się na przełomie maja i czerwca i poddaje suszeniu. W...