IG - w których produktach jest najniższy?
(...) W przypadku węglowodanów złożonych, które znajdują się w produktach o niskim indeksie glikemicznym, wchłaniana glukoza jest przyswajana bardzo powoli w (...)
(...) W przypadku węglowodanów złożonych, które znajdują się w produktach o niskim indeksie glikemicznym, wchłaniana glukoza jest przyswajana bardzo powoli w (...)
(...) Zobacz galerię i sprawdź, w jakich produktach znajduje się najwięcej TBHQ. (...) W tych produktach może być wysoka zawartość E319 czyli TBHQ. Lepiej zastąpić je świeżą rybą, która stanowi źródło cennych kwasów omega-3 (...)
(...) Czy wiesz, w których produktach żywnościowych go znaleźć? (...)
(...) Cukier znajduje się w wielu produktach. Większość z nas nie zdaje sobie sprawy z tego, że jest on również ukryty w np. w chlebie, czy makaronie. (...)
Akrylamid powstaje podczas obróbki cieplnej produktów spożywczych. Zobacz wideo i dowiedz się, dlaczego jest szkodliwy dla zdrowia. Groźny akrylamid, co warto o nim wiedzieć? Akrylamid powstaje podczas obróbki cieplnej powyżej 120 stopni Celsjusza (...)
(...) Minister jednak nie określa minimalnych zawartości owoców w tych produktach, a także w żaden sposób nie definiuje jakie konkretnie składniki mogą się w (...)
(...) Przede wszystkim w warzywach, owocach, roślinach strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych. (...)
(...) Błękit brylantowy, czyli E-133, to związek chemiczny występujący w wielu popularnych produktach spożywczych. (...) Błękit brylantowy, czyli E-133 to związek chemiczny występujący w wielu popularnych produktach spożywczych. (...)
(...) Może znajdować się w produktach w skład których wchodzą pszenica, owies, soja i kukurydza. (...)
Rola biotyny Witamina H, witamina B7, biotyna. Tak nazywamy składnik, który jest niezbędny do pracy naszego organizmu. Nazwa witaminy pochodzi z języka niemieckiego. Oznacza "haut", czyli skórę. Za co odpowiada? Jak sama nazwa wskazuje - za stan skóry, (...)
(...) Zobacz galerię i dowiedz się, w jakich produktach znajduje się ten słodzik i dlaczego jego stosowanie wzbudza kontrowersje. (...) rakotwórczy, powoduje problemy z sercem Zakazany w niektórych krajach Na terenie Unii Europejskiej cyklaminian (...)
(...) W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć annato? Czy substancja ta jest szkodliwa dla naszego zdrowia? Jakie jest jej zastosowanie? (...) W jakich produktach spożywczych możemy znaleźć annato (E160b)? W jakich (...)
Gdy żar leje się z nieba, najbardziej obawiamy się zepsutych sałatek i zatrucia pokarmowego, a to przecież niejedyne zagrożenia. Niektóre z naszych ulubionych produktów sprawią, że kostium kąpielowy nie będzie leżał dobrze, kolejne mogą powodować nadwrażliwość (...)
(...) W jakich produktach znajdziemy olej palmowy? (...) Ponadto olej palmowy znajduje się w gotowych produktach w proszku, np. budyniach i produktach wysokoprzetworzonych, takich jak chipsy, paluszki, krakersy (...)
(...) Producenci ukrywają ilość cukru w produktach pod wieloma nazwami. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak bardzo dosładzana jest żywność. (...) Ile łyżeczek cukru jest w popularnych produktach? Na etykietach cukier występuje (...)
(...) Incydent związany z obecnością bakterii kałowych w produktach popularnych fast-foodów nie jest jednorazowy. (...)
Znajdziesz go w przetworach rybnych, mięsnych, konserwach, pasztetach, kostkach rosołowych, zupach instant, sosach, a nawet w przyprawach. Glutaminian sodu to substancja dodawana do produktów spożywczych. Ten związek chemiczny ma za zadanie wzmocnić (...)
Naturalne źródła koenzymu Q10 Koenzym Q10 to substancja nazywana popularnie eliksirem młodości. Wpływa korzystnie nie tylko na urodę, ale i na zdrowie człowieka. Dzięki niemu funkcjonują komórki i bije nasze serce. Wykrycie niedoboru koenzymu Q10 jest (...)
Dlaczego syrop glukozowo-fruktozowy, skoro wytwarzany jest z kukurydzy, uznawany jest za tak niezdrową substancję? Głównym problemem jest fakt, że substancja ta zaburza w organizmie poczucie sytości. Spożywając produkty z zawartością syropu glukozowo-fruktozowego, (...)
(...) W jakich produktach występuje celuloza? Celuloza to składnik wielu produktów żywnościowych. (...) Możemy znaleźć ją w następujących produktach pochodzenia roślinnego: orzechach, awokado, jagodach, nieobranych ziemniakach, (...)