Niedobór żelaza
Zawartość żelaza w wybranych produktach spożywczych | Produkt | Zawartość żelaza w mg/100 g | Produkt (...) Należy pamiętać, aby przyjmować je...
Zawartość żelaza w wybranych produktach spożywczych | Produkt | Zawartość żelaza w mg/100 g | Produkt (...) Należy pamiętać, aby przyjmować je...
Rola żelaza w organizmie W organizmie człowieka jest około 5 gramów żelaza, które występuje w hemoglobinie (czerwony barwnik krwi) oraz mioglobinie (czerwony (...) Nadmiar żelaza w diecie występuje rzadko.
Kobieta w czasie diety rezygnuje z wielu produktów Anorektyczka dzieli dokładnie każdy kęs, często bilans kaloryczny posiłków u chorej nie przekracza 300 kcal.
Natomiast żelazo niehemowe pochodzące z pokarmów roślinnych wchłania się jeszcze trudniej (5 proc.). (...) Tak więc najlepszym źródłem żelaza w diecie są pokarmy pochodzenia zwierzęcego.
Planując wiosenną dietę trzeba pamiętać, że „podręcznikowa" zawartość żelaza w produktach spożywczych nie jest w pełni przyswajana przez nasz organizm. (...) W Polsce i na świecie deficyt żelaza jest...
Tymczasem gotowy produkt może zawierać szereg niezdrowych składników, takich jak olej sojowy czy syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy.
Nawet po otwarciu dzięki zawartości octu nic się nie zepsuje. Ta sama zasada dotyczy pikli.
Czerwone mięso zawiera 1,2 mg żelaza na 100 gramów. To jednak nie jest jego najlepsze źródło. Żelazo występuje również w warzywach.
Szafran Jedna z najdroższych przypraw na świecie skutecznie poprawia nastrój. Wykazali to irańscy naukowcy, którzy podawali kobietom cierpiącym na zespół napięcia przedmiesiączkowego tabletki zawierające ekstrakt z szafranu. Okazało się, że aż 75 proc....
Starzenie to naturalny proces, który dotyczy każdego z nas. Przebiega w różnym tempie. Wpływ na to, jak szybko się starzejemy ma tryb życia, geny, a także sposób odżywania. Jeżeli chcesz się cieszyć zdrowym i młodym wyglądem, powinieneś unikać niektórych...
Właśnie dlatego łatwo pomylić niedobór żelaza ze zwyczajnym przepracowaniem. (...) Krótki i płytki oddech może być związany z niedoborem żelaza. Dlaczego?
Składniki, które są niezbędne w procesie detoksykacji organizmu, to wapń, witamina C, błonnik i glutation. Wszystkie sprzyjają usuwaniu wolnych rodników i metali ciężkich, które są odpowiedzialne za uszkodzenia DNA komórek, co prowadzi do rozwoju nowotworów. Kiedy...
Naukowcy odkryli, że nowe formy tłuszczów trans bardzo skutecznie pogarszają funkcje poznawcze naszego mózgu. W dodatku bardzo ciężko jest pozbyć się ich z organizmu, ponieważ zaczynają zalegać w naczyniach krwionośnych, także tych w mózgu, upośledzając...
Ryby mają niską zawartość tłuszczów nasyconych i są bogate w dobroczynne kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają obniżyć poziom triacylogliceroli (typ
organy wewnętrzne stanowią najbardziej wartościową część ryb, nie ma w tym nic zaskakującego, że sardynki zostały okrzyknięte mianem najbardziej pożywnych pokarmów (...) Ziemniaki Jeden duży ziemniak to skarbnica potasu, magnezu oraz...