Czy tłuste potrawy mogą być zdrowe?
Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach.
Ostatnie doniesienia naukowe ucieszą osoby lubujące się w tłustych potrawach.
Potrawy z grilla nie tylko przyjemnie pachną i dobrze smakują, ale również dostarczają o wiele mniej kalorii niż potrawy smażone na patelni. (...) Jeżeli posiadasz elektrycznego grilla do użytku domowego, to możesz zafundować...
Zdrowy jadłospis - przygotowywanie potraw Wybieraj dania duszone, grillowane, gotowane na parze. (...) w zdrowy sposób.
Ozdabianie potraw Sztuka dekorowania potraw i naczyń, na których są one podawane, to z języka francuskiego garnirowanie (fr. garnir - ozdabiać). (...) Dodatki, którymi zdobi się potrawę, zwie się garnirunkiem....
Zielone wodorosty Badania nad wodorostami sugerują, że naturalne produkty żywnościowe mogą mieć medyczne i odżywcze właściwości, przez co są cenniejsze niż leki syntetyczne.
Specyficzna odmiana soi jest dostępna w wielu polskich sklepach ze zdrową lub ekologiczną żywnością. (...) Sekret potrawy tkwi we właściwym sposobie ugotowania ryżu. Do tej czynności potrzebne jest mleczko kokosowe.
Kapusty kiszonej i jej właściwości zdrowotnych nie trzeba już chyba nikomu zachwalać. Jeśli jednak znudziła ci się jako dodatek do obiadu, może warto przychylnym okiem spojrzeć na jej koreańską wersję. Kimchi czyli koreańska kapusta kiszona uważana...
Danie kuchni słowackiej Bryndzové halušky to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej. Małe kluseczki (haluszki) serwowane z bryndzą (ser z mleka owczego) z dodatkiem skwarek i roztopionej słoniny.
Trudno je później przekonać do jedzenia zdrowych potraw. (...) Nie panikuj Gdy dziecko nie chce spróbować zdrowych, bogatych w składniki odżywcze potraw, nie wpadaj od razu w panikę.
Smażenie potraw to jedna z najpopularniejszych, choć niezbyt zdrowych, metod przygotowywania posiłków. (...) Potrawy z patelni, chociaż niezbyt zdrowe, kuszą swoim aromatem i niepowtarzalnym...
Kiszenie potraw to stara metoda konserwacji żywności, którą znały jeszcze nasze babcie. (...) Są zdrowe i zawierają witaminy i minerały, które odgrywają ważną rolę we wzmacnianiu odporności.
Zdrowa kuchnia nie musi być nudna. (...) Flambirowanie sprawia, że tradycyjna zdrowa kuchnia zyskuje nowe, ciekawsze oblicze.
Duszenie potraw to jedna z technik gotowania. Od sposobu przyrządzania potraw zależy ich smak i zachowanie wartości odżywczych. (...) To właśnie znajomość arkanów sztuki kulinarnej pozwala na zdrowe gotowanie.
Tłusty szaszłyk Udowodniono, że elementy pokarmu, takie jak tłuszcz i cukier, są odpowiedzialne za degradację niektórych komórek w związku z działaniem toksycznego środowiska.
Marynowanie potraw ma wieloletnią tradycję. (...) Tak przygotowane potrawy są smaczne i nadal bogate w antyoksydanty, błonnik lub inne cenne składniki odżywcze.