Napoje gazowane w ciąży
(...) W aspartamie znajduje się również fenyloalanina. (...) Spożycie dużych ilości fenyloalaniny podczas ciąży może spowodować uszkodzenie płodu. (...)
(...) W aspartamie znajduje się również fenyloalanina. (...) Spożycie dużych ilości fenyloalaniny podczas ciąży może spowodować uszkodzenie płodu. (...)
(...) Rozkłada się on na fenyloalaninę i kwas asparaginowy. Ubocznym skutkiem rozkładu jest również szkodliwy metanol. (...)
(...) Podstawowe aminokwasy białkowe to: asparagina, arginina, alanina, cysteina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, fenyloalanina, glicyna, histydyna, izoleucyna (...) zawierać wszystkie aminokwasy egzogenne, do których należą: izoleucyna, (...)
(...) ogranicza się lub całkowicie wyklucza z diety produkty zawierające gluten; fenyloketonuria - występująca z powodu braku enzymu odpowiedzialnego za przemianę fenyloalaniny (...) do tyrozyny; leczenie dietą polega na podawaniu produktów (...)
(...) Zawiera on kwas asparaginowy i fenyloalaninę, które spożywane w dużych ilościach mogą być toksyczne. (...)
(...) W organizmie człowieka związek rozpada się do fenyloalaniny, kwasu asparaginowego i metanolu. (...)
(...) To: fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, metionina, treonina, tryptofan i walina. (...)
(...) Częste spożywanie jęczmienia zielonego pozwala dostarczyć organizmowi cennych aminokwasów (m.in. takich, jak leucyna, lizyna, fenyloalanina, kwas asparginowy (...)
(...) ta czekoladowa przyjemność, występują w minimalnych ilościach: kofeina (o wiele mniej niż w kawie), teobromina, anandamida (składnik psychoaktywny), fenyloalanina (...)
(...) Są to: lizyna, metionina, treonina, leucyna, izoleucyna, walina, tryptofan i fenyloalanina. (...)
(...) mleczny) czy fenyloketonurii (to choroba związana z genetycznym deficytem enzymu hydroksylazy fenyloalaninowej, co skutkuje gromadzeniem się w ustroju fenyloalaniny (...)
(...) Do grupy aminokwasów egzogennych zaliczamy: izoleucynę, leucynę, walinę, lizynę, metioninę, fenyloalaninę, treoninę, tryptofan. (...)
(...) znajdziemy sporą dawkę pełnowartościowego białka, zawierającego aminokwasy egzogenne, m.in. lizynę, izoleucynę, leucynę, metioninę, tryptofan, walinę oraz fenyloalaninę (...)
(...) się dziecka, małe dzieci, osoby starsze, a także osoby chore na fenyloketonurię (gdyż słodziki na bazie aspartamu są źródłem szkodliwej dla tych osób fenyloalaniny (...)
(...) W skład aspartamu wchodzą trzy związki chemiczne: kwas asparaginowy, fenyloalanina i metanol. (...)
(...) W organizmie człowieka rozkłada się on do fenyloalaniny, kwasu asparaginowego oraz metanolu, który stanowi największą przyczynę kontrowersji. (...)
(...) W organizmie przetwarzany jest do fenyloalaniny, a więc nie mogą go stosować osoby chore na fenyloketonurię - mówi dr Wierzbicka. (...)
(...) Ważnymi składnikami migdałów są również aminokwasy (np. fenyloalanina), przeciwutleniacze i nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają pozytywny wpływ na (...)
(...) Można w niej także znaleźć witaminy (A, E i z grupy B) oraz minerały (magnez, fosfor, wapń i cynk) i aminokwasy (walina, lizyna, fenyloalanina, metionina (...)
(...) Do aminokwasów egzogennych zalicza się: leucyna, izoleucyna, lizyna, metionina, tryptofan, treonina, fenyloalanina, walina. (...)