Trwa ładowanie...

Katorga dla wątroby, mózgu. Zwiększają ryzyko demencji, lepiej ogranicz

 Patrycja Pupiec
11.12.2023 19:03
Ogranicz w diecie. Wątroba i mózg to doceni
Ogranicz w diecie. Wątroba i mózg to doceni (Getty Images)

Stłuszczenie wątroby może przez długie lata po cichu szkodzić zdrowiu i niszczyć kluczowe narządy. Jak wykazują badania, może sprzyjać także demencji, dlatego też tak istotna jest odpowiednia dieta, a zwłaszcza wyrzucenie z niej dwóch konkretnych składników.

spis treści

1. Szkodzą jak nic innego

Niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD) przez długi czas może nie wywoływać żadnych symptomów, co czyni je niezwykle niebezpiecznym. Pacjent nie jest świadomy, że jego wątroba jest w kiepskim stanie i że grożą mu poważne komplikacje.

NAFLD może prowadzić nie tylko do nadwagi, ale również do cukrzycy typu 2, insulinooporności, chorób trzustki i jelita grubego.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Badania naukowe wskazują również, że stłuszczenie wątroby, szczególnie spowodowane dwoma konkretnymi składnikami niezdrowej diety, może skutkować problemami neurologicznymi, takimi jak demencja.

Naukowcy z King's College London zidentyfikowali dwóch głównych sprawców, czyli cukier i tłuszcz. Wyniki badań potwierdzają, że stłuszczenie spowodowane nadmiarem tych składników może prowadzić do poważnych uszkodzeń mózgu.

2. Zwiększają ryzyko demencji i alzheimera

Potwierdzają to również naukowcy z Uniwersytetu w Poitiers we Francji, którzy przeprowadzili badania na myszach karmionych dwiema różnymi dietami. W jednej grupie zawartość tłuszczu nie przekraczała 10 proc., w drugiej wynosiła 55 proc.

U gryzoni, które spożywały więcej tłuszczu, zdiagnozowano NAFLD, insulinooporność i uszkodzenia mózgu. Kluczowym odkryciem było to, że myszy z NAFLD miały niższy poziom tlenu we krwi, co według badaczy sugeruje, że stłuszczenie wpływa na grubość naczyń krwionośnych.

W efekcie do mózgu nie dociera odpowiednia ilość tlenu. Niedobór staje się przewlekły, co niszczy komórki mózgowe i prowadzi do deficytów poznawczych.

Główna autorka analiz dr Anna Hadjihambi zaznacza, że ograniczenie cukru i tłuszczu w jadłospisie jest istotne nie tylko z perspektywy zmniejszenia ryzyka otyłości, ale także dla profilaktyki schorzeń wątroby, utrzymania zdrowia mózgu oraz chorób z nim związanych, takich jak choroba Alzheimera i depresja.

Badania francuskich naukowców potwierdzają wcześniejsze wyniki opublikowane w czasopiśmie "Neurology", które sugerowały, że NAFLD może nawet podwajać ryzyko demencji.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze