Olej rzepakowy jest bezkonkurencyjny. Tego o złocie polskich pól większość nie wie
Kwitnie wiosną oraz latem, zasypując pola złotymi kwiatami. Do widoku rzepaku przywykliśmy, traktując go jak pospolitą roślinę. Nie każdy jednak wie, że olej rzepakowy nazywany jest ''oliwą Północy'' i jest zarazem tłuszczem o najlepszym profilu lipidowym.
Choruje 10 mln Polaków. Ten składnik pomoże zbić wysokie ciśnienie
Z danych NFZ wynika, że niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze. Nieleczone wykańcza cały organizm oraz prowadzi do udaru, choroby niedokrwiennej serca czy niewydolności serca i nerek. Tymczasem metaanaliza ponad 70 badań wykazała, że
Sekret długowieczności? Pół łyżki dziennie może wydłużyć życie o kilka lat
Najnowsze wyniki badań obserwacyjnych, trwających aż 28 lat, pokazały, że oliwa z oliwek ma niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Pół łyżki stołowej na dobę może zmniejszyć ryzyko nowotworów, zawału, a także wydłużyć życie aż o jedną piątą. Marsz do sklepu
Wojna w Ukrainie wpłynie na polskiego konsumenta. Produkty z olejem palmowym mogą zalać rynek
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) opublikowała niepokojący komunikat. Wojna w Ukrainie ma wpływ także na polski przemysł spożywczy z uwagi na problemy z dostawami niektórych artykułów, zwłaszcza oleju słonecznikowego. W
Masło smakowe - przepisy na masło czosnkowe, ziołowe, chrzanowe, paprykowe i cytrynowe
Masło smakowe to masło wymieszane z dowolnymi dodatkami, które wzbogacają smak i aromat produktu. Masło smakowe może być dodatkiem do świeżego pieczywa, pieczonych mięs i warzyw, dań z grilla czy ryb. Jak zrobić najlepsze masło smakowe? Co to jest masło
Olej z pestek granatu - co to jest, substancje odżywcze, zastosowanie, właściwości zdrowotne, przeciwwskazania
Olej z pestek granatu to olej roślinny, który cieszy się ostatnimi czasy ogromną popularnością. Stosowany na skórę, działa silnie antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, regenerująco oraz przeciwstarzeniowo. Jakie inne właściwości posiada olej z nasion granatu?
Przechowywanie tłuszczów – co robić, a czego unikać? Co jest ważne?
Przechowywanie tłuszczów: masła, oliwy, oleju czy margaryny to ważna kwestia. Odpowiednie warunki pozwalają uchronić je przed utratą cennych składników odżywczych oraz cieszyć się długą datą przydatności do spożycia. W przeciwnym razie tłuszcze szybko
Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka (WIDEO)
Olej słonecznikowy może prowadzić do stłuszczenia wątroby, a w konsekwencji do raka. Naukowcy twierdzą, że tylko jeden z analizowanych przez nich olejów może zmniejszać ryzyko nowotworu. Porównali właściwości oleju słonecznikowego, oleju z ryb oraz oliwy
Używasz tych tłuszczów? Robisz to niewłaściwie!
Do wyboru, do koloru Stojąc w supermarkecie przed półką z różnego rodzaju olejami, czasami ciężko podjąć właściwą decyzję o zakupie. Nie jest łatwiej, kiedy podchodzisz do lodówki z masłem i innymi tłuszczami, prawda? Zazwyczaj sięgasz po to, co już
Pieczesz ciasta na święta? Sprawdź, czy nie dodajesz szkodliwych tłuszczów trans
Tłuszcz jest jednym ze składników niezbędnych do powstania domowych wypieków. Przed świętami smakowitych wypieków kupujemy więcej. Często zwracamy wtedy uwagę na cenę, a nie na skład produktów. To błąd. Mogą ukrywać się w nich bowiem szkodliwe dla nas
Słonina - kalorie, wartości odżywcze, do czego wykorzystać
Słonina to część podskórna świni, na którą składa się praktycznie tylko tkanka tłuszczowa. Uważana jest za niezdrową i nie zalecana przez dietetyków. Jednak słonina w umiarkowanych ilościach może pomóc w uzupełnieniu niektórych niedoborów witamin, a
Masło czosnkowe - kalorie i wartości odżywcze, przepis, z czym jeść
Masło czosnkowe doskonale smakuje i pasuje do wielu potraw – zarówno tych na zimno, jak i na ciepło. Można podawać je ze świeżo upieczoną grzanką lub wykorzystać do przygotowania pysznych sosów. Jak zrobić idealne masło czosnkowe i ile zawiera kalorii?
Olej rzepakowy - właściwości i wpływ na szczupłą sylwetkę, kwas oleinowy, zastosowanie, zastosowanie w kosmetyce
Olej rzepakowy to jeden z najpopularniejszych olejów, jakich używamy w kuchni. Zna go każdy. Olej rzepakowy jest olejem bardzo uniwersalnym i wbrew pozorom posiada wiele właściwości. Jak mówi profesor dietetyki Penny Kris-Etherton, tak zwany tłuszcz
Olej arganowy - kalorie i wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni i kosmetyce
Olej arganowy, nazywany płynnym złotem Maroka, to prawdziwe bogactwo składników odżywczych. Sprawdza się zarówno w kosmetyce, jak i w kuchni. Jest doskonałym dodatkiem do potraw, szczególnie w daniach orientalnych. Jak wykorzystać olej arganowy i dlaczego
Czarnuszka może leczyć COVID-19? Obiecujące wyniki badań australijskich naukowców
Choć o czarnuszce słyszał chyba każdy, to stała się ponownie popularna stosunkowo niedawno. Tymczasem nazywana jest "złotem faraonów", bo olej z tych małych, czarnych ziaren odnaleziono w grobowcu Tutenchamona. O leczniczych właściwościach czarnego sezamu
Jedno z najdłużej prowadzonych badań. Wyniki potwierdzają, że niedobór kwasów omega-3 skraca życie
Wynik badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" potwierdza, że niedobór kwasów tłuszczowych omega-3 przekłada się na krótsze życie i wyższe ryzyko zachorowania na jedną z chorób układu krążenia. Najdłuższe badanie w historii Framingham
Oliwa z oliwek właściwości - 16 dowiedzonych korzyści
Chociaż wciąż funkcjonuje wiele kontrowersji na temat tłuszczów w naszej diecie, to prawie wszyscy jednogłośnie twierdzą, że oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest największym dobrodziejstwem dla twojego zdrowia, ponieważ posiada szereg cennych właściwości.
SCFA - krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe i ich wpływ na zdrowie
SCFA to inaczej krótkołańcuchowe nasycone kwasy tłuszczowe. Wytwarzane są poprzez fermentacją niestrawionych węglowodanów, są także obecne w niektórych produktach spożywczych. Choć mogą kojarzyć się negatywnie, okazuje się, że nawet nasycone kwasy mogą
Olej ryżowy – właściwości, zastosowanie, pielęgnacja twarzy i ciała
Olej ryżowy uważany jest za jeden z tych najzdrowszych, choć w Polsce nie jest aż tak popularny, jak np. w krajach azjatyckich. Używa się go zarówno w przygotowywaniu potraw jak i w kosmetologii i medycynie naturalnej. Jak można wykorzystać olej ryżowy?
Olej z czarnuszki - właściwości, zastosowanie, dawkowanie, cena
Czarnuszka, zwana też czarnym kminem, to niepozorna roślina wyglądem przypominająca czarny sezam. Olej z czarnuszki jest znany już od starożytności i uważany za lek na wszystkie dolegliwości. Co ciekawe, fiolkę zawierającą olej z czarnuszki odkryto w