Trwa ładowanie...

Ulubione warzywo Polaków. Przepis Anny Lewandowskiej to mistrzostwo

Avatar placeholder
31.05.2023 14:42
Ziemniaki wcale nie muszą być tuczące. Wypróbuj aromatyczny przepis Anny Lewandowskiej
Ziemniaki wcale nie muszą być tuczące. Wypróbuj aromatyczny przepis Anny Lewandowskiej (Getty Images/ Instagram)

Ziemniaki od dawna królują na polskich stołach. To jedno z najpopularniejszych warzyw, które można przygotować na mnóstwo sposobów. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, ale czy są dietetyczne? "100 g ziemniaków ugotowanych w wodzie to tylko 75 kcal. Tuczą dodawane do nich sosy i omasty" - mówi trenerka Anna Lewandowska.

spis treści

1. Ziemniaki są zdrowe i mogą być dietetyczne

Często można się spotkać ze stwierdzeniem, że ziemniaki są tuczące i nie powinno się ich spożywać, gdy chcemy zadbać o sylwetkę. Jest to jednak błędne przekonanie. Wiele osób z entuzjazmem przyjmie wiadomość, że ziemniaki są nie tylko zdrowe, ale mogą również być dietetyczne.

Mit o tym, że warzywo jest tuczące został obalony wiele razy. To sosy i inne dodatki, które dodajemy do obiadu sprawiają, że kalorie wręcz rosną w oczach. W rzeczywistości ziemniaki warto wprowadzić do diety ze względu na wiele wartościowych składników.

Zobacz film: ""Wasze Zdrowie" - odc. 4. Nawyki żywieniowe młodych Polaków"

Oczywiście ważny jest sposób przygotowania ziemniaków. Najlepiej zdecydować się na gotowane w wodzie lub na parze. Taki dodatek świetnie sprawdzi się w lekkostrawnej diecie, a nawet odchudzającej.

Ziemniaki zawierają witaminy A, C, D, E, K oraz te z gruby B. Są doskonałym źródłem energii, a ich spożywanie dostarczy organizmowi magnezu, potasu, wapnia, żelaza i fosforu. Zawarte w nich flawonoidy, karotenoidy i kwasy fenolowe są silnymi antyoksydantami – ochronią komórki, zadbają o układ sercowo-naczyniowy, a także pozytywnie wpłyną na przewód pokarmowy.

Dietetyczność ziemniaków zależy od dodatków
Dietetyczność ziemniaków zależy od dodatków (Pixabay)

2. Przepis Anny Lewandowskiej na pyszne i zdrowe ziemniaki

Jak więc przygotować ziemniaki, by były smaczne, niskokaloryczne i zdrowie? Doskonałym przepisem podzieliła się Anna Lewandowska. Trenerka stała się autorytetem w dziedzinie zdrowego odżywiania, a w sieci chętnie dzieli się poradami, doświadczeniem i pysznymi przepisami.

Na blogu "Healthy plan by Ann" pojawił się genialny przepis na pyszne, zdrowe i dietetyczne młode ziemniaki.

"A przecież 100 g ziemniaków ugotowanych w wodzie to tylko 75 kcal. Tuczą dodawane do nich sosy i omasty" – pisze trenerka.

Młode ziemniaczki przygotowane według przepisu Anny Lewandowskiej są niesamowicie aromatyczne i bardzo łatwe do przygotowania. Doskonale smakują, są zdrowe i z pewnością staną się jednym z ulubionych dań. Warto również zaskoczyć naszych gości tym pomysłowym rozwiązaniem.

Do przygotowania sosu do młodych ziemniaczków będziemy potrzebować:

  • pęczek koperku i dymki,
  • cztery ząbki czosnku,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • miód,
  • oliwę z oliwek,
  • sok z cytryny,
  • szklankę orzechów włoskich.

Do słoiczka dodajemy pół szklanki oliwy z oliwek, łyżkę miodu i soku z cytryny, posiekany lub przeciśnięty przez prasę czosnek. Całość należy wymieszać i gotowe. Sos dodajemy do ugotowanych ziemniaków wraz z posiekaną dymką, orzechami i majerankiem. Smacznego!

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze