Trwa ładowanie...

Wątroba ich nienawidzi. Trzy produkty, które przyczyniają się do odkładania tłuszczu

 Karolina Rozmus
26.03.2023 17:20
Tłuszcze nasycone i rafinowane węglowodany w dużych ilościach to zabójstwo dla wątroby
Tłuszcze nasycone i rafinowane węglowodany w dużych ilościach to zabójstwo dla wątroby (Getty Images)

Wątroba ma niezwykłe właściwości regeneracyjne, mimo to każdego dnia wystawiamy ją na próbę. Leki i suplementy diety, alkohol, wreszcie nasze wybory dietetyczne. To wszystko sprawia, że na przestrzeni lat wątroba obrasta w tłuszcz, czego skutkiem może być całkowita niewydolność narządu.

spis treści

1. Jeden z najważniejszych narządów

Wątroba to obok nerek najważniejszy filtr w naszym organizmie. Neutralizuje substancje szkodliwe i pomaga je wydalić, usuwa z krwi patogeny, reguluje procesy krzepnięcia krwi.

Choć nie bierze bezpośrednio udziału w trawieniu, to jest do tego procesu nieodzowna. Wytwarza nawet półtora litra żółci na dobę i rozkłada tłuszcze w jelicie cienkim, wytwarza cholesterol i białka, które pomagają w transporcie lipidów. A to tylko niektóre spośród około pięciuset funkcji tego narządu.

Zobacz film: "Te produkty pełne są niezdrowych dodatków"
Złe wybory żywieniowe mogą rujnować wątrobę
Złe wybory żywieniowe mogą rujnować wątrobę (Pixabay)

Ich działanie mogą jednak zakłócić nasze codzienne wybory, m.in. te związane z dietą, prowadzące do odkładania się kropelek tłuszczu w obrębie komórek wątrobowych, hepatocytów. Skutkiem może być stłuszczeniowa choroba wątroby, w skrajnych przypadkach prowadząca nawet do marskości.

2. Alkohol. Szkodzą nawet małe dawki

Nieważne w jakiej postaci – czy jest to piwo, wino czy alkohole z zawartością alkoholu przekraczającą 40 proc. Etanol to substancja toksyczna, która oddziałuje bezpośrednio na wątrobę. I nie jest prawdą, że wątrobie szkodzą tylko duże dawki. Jest zupełnie odwrotnie.

W tym kontekście na pewno nie warto brać przykładu z Francuzów czy Włochów, którzy nie odmawiają sobie lampki wina podczas obiadu. Takie spożywanie alkoholu to prosta droga do choroby stłuszczeniowej narządu.

- Naprawdę mało kto sobie zdaje sprawę z tego, że to małe, regularnie spożywane ilości alkoholu do tego prowadzą, podczas gdy upijanie się częściej prowadzi do uszkodzenia mięśnia sercowego czy naczyń krwionośnych. Wątrobie szkodzi zwłaszcza regularne spożywanie alkoholu – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie hepatolog, prof. Anna Boroń-Kaczmarska.

3. Słodycze i napoje słodzone

Tzw. wolne cukry, czyli te, które są dodawane przez producentów żywności do produktów, pośrednio przyczyniają się do stłuszczenia wątroby. Wszystko przez to, że nadmiar cukru, którego wątroba nie jest w stanie zmetabolizować, odkładany jest przez narząd "na później". Właśnie pod postacią tłuszczu.

Potwierdza to jedno z najnowszych badań, które ukazało się w "Journal of Hepatology". Wykazało, że napoje słodzone fruktozą powodują stłuszczenie wątroby w populacji młodych, zdrowych mężczyzn.

Kolejny produkt to zboża, które zostały oczyszczone z błonnika i wielu składników odżywczych, jak biały ryż, biała mąka i powstające z niej makaron czy pieczywo. Rafinowanych węglowodanów nie lubi wątroba i to także zasługa dużej ilości cukrów prostych, z którymi musi się uporać.

4. Produkty wysokoprzetworzone

To nie tylko źródło węglowodanów prostych pod postacią białej mąki czy syropu glukozowo-fruktozowego. Żywność wysokoprzetworzona najczęściej zawiera też tłuszcze nasycone, które w nadmiarze będą odkładać się w wątrobie. Dowodzi tego jedna z metaanaliz opublikowana we "Frontiers in Nutrition".

Z kolei badacze na łamach "Clinical Nutrition Research" wskazują, że kolejnym elementem diety wysokoprzetworzonej, który może prowadzić do niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby, jest czerwone i przetworzone mięso.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze