Bekon - kalorie i wartości odżywcze, czym się różni bekon od boczku
Bekon kojarzy się przede wszystkim z kuchnią amerykańską i z białkowo-tłuszczowymi śniadaniami, szczególnie jajecznicą lub jajkami sadzonymi. To dość kaloryczny kawałek mięsa, który szczególną popularnością cieszy się w potrawach z grilla. Jak wykorzystać bekon i czym różni się od boczku?
1. Czym jest bekon?
Bekon to kawałek boczku, czyli mięsa wieprzowego pochodzącego z dolnej części tuszy świni, który w procesie smażenia został pozbawiony tłuszczu. Jest chrupiący i doskonale pasuje do słonych przekąsek, a także białkowo-tłuszczowych śniadań.
Posiada złotobrązowy kolor i charakterystyczny, słony smak. Bekon może być wykorzystywany także podczas grillowania i jest często stosowany w przekąskach typu fast food.
1.1. Bekon a boczek
Okazuje się, że bekon i boczek to ten sam kawałek mięsa. Różnica polega na tym, że bekon nie zawiera tyle tłuszczu. Na skutek smażenia wytapia się on i sprawia, że bekon sam w sobie jest nieco mniej kaloryczny, niż kawałek boczku, co oczywiście nie oznacza, że można jeść go regularnie.
Samo słowo “boczek” zawiera w sobie zarówno bekon, jak i klasyczne mięso wieprzowe z tuszy, a także słoninę i wędzonkę. Dlatego jest ono nieprecyzyjnym określeniem bekonu, niestety dość często wykorzystywanym jako jego synonim.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Ile kalorii ma bekon?
W 100 gramach bekonu (suszonego, usmażonego na patelni) znajdziemy ok. 180 kalorii, w tym:
- prawie 2 g tłuszczu, w tym 0.9 g jednonienasyconych oraz 0.1 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych;
- 0.3 g węglowodanów;
- 5.5 g białka;
- 0.9 g soli;
- 13 mg cholesterolu;
- 90 mg potasu.
Dodatkowo bekon zawiera sporo witamin z grupy B (szczególnie B1, B2, B3 oraz B12). Jest także źródłem niektórych minerałów, w tym fosforu, potasu oraz sodu.
Jest jednak kaloryczną przekąską, więc warto nie przesadzać z jego ilością. Plasterek ważący ok. 50 g to doskonały dodatek do sycącego śniadania, jednak należy równoważyć dietę, włączając w nią także świeże warzywa, owoce oraz źródła błonnika.
3. Jak przygotować bekon?
Bekon można zrobić na patelni, jak i w piekarniku. Jeśli chcemy usmażyć boczek, należy cienkie plasterki ułożyć na suchej patelni i smażyć na wolnym ogniu do czasu, aż cały tłuszcz się wytopi (można odlewać go w trakcie).
Aby przygotować bekon w piekarniku, plasterki boczku należy ułożyć na tacce lub folii aluminiowej. Warto zrobić w niej otwory, a pod ruszt podstawić naczynie żaroodporne, do którego wytapiany tłuszcz będzie kapał.
Tak przygotowany boczek należy piec w 180 stopniach około 10 minut.