Trwa ładowanie...

Dania z truflami - smak trufli, wartości odżywcze, przepisy na smaczne dania z truflami

 Paula Jakubasik
05.04.2022 16:34
Dania z truflami są niezwykle aromatyczne.
Dania z truflami są niezwykle aromatyczne. (adobestock)

Dania z truflami zachwycają niecodziennym smakiem i aromatem. Są niestety na tyle mało popularne, że niewiele osób miało okazję ich spróbować. Dania z truflami podawane są przede wszystkim w wyjątkowych okolicznościach, jako dodatek do przystawek lub dania głównego. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by przygotować wyjątkowe potrawy z truflami we własnym domu dla rodziny lub przyjaciół. Jak przyrządzić smaczne dania z truflami?

spis treści

1. Czym są trufle?

Trufle to grzyby, które w całości rosną pod ziemią, zwykle na głębokości 10-20 centymetrów. Mają charakterystyczny wygląd, przypominają bulwę, pokrytą brodawkami. Nie posiadają kapelusza ani trzonu, są twarde i chropowate.

Znalezienie trufli nie jest takie proste, w tym celu wykorzystuje się specjalnie przeszkolone psy lub świnie. Największa ilość trufli znajduje się we Francji, Hiszpanii i we Włoszech.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Trufle znane są już od V wieku p.n.e., wówczas uznawano je za silny afrodyzjak. Stosowano je również w medycynie naturalnej do uzdrowiania ciała i duszy. Obecnie są traktowane jako luksusowy przysmak, podawany podczas eleganckich przyjęć.

2. Wartości odżywcze i smak trufli

Trufle w 90% składają się z wody, 5% stanowią węglowodany, a 3-5% białko. W grzybach tych obecne są kwasy tłuszczowe, błonnik, wapń, krzem, żelazo, cynk, magnez, fosfor, miedź i potas.

W składzie znajduje się też witamina C i D oraz aminokwasy, takie jak cysteina, metionina, tryptofan czy lizyna. W Europie istnieje około 25 różnych gatunków trufli, najpopularniejsze są odmiany białe i czarne.

Smak trufli zaliczany jest do umami, przypomina on nietypowe połączenie ziemi i czekolady. Aromat również jest trudny do opisania, biała trufla niektórym przypomina czosnek i ser, natomiast czarna ma zdecydowanie bardziej delikatną, korzenną woń.

3. Przepisy na dania z truflami

3.1. Jajko sadzone z truflą

Składniki:

  • 2 jaja,
  • połowa białej trufli,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozpuszczamy masło, na rozgrzany tłuszcz wbijamy jajka. Smażymy chwilę, a następnie przykrywamy pokrywką i czekamy, aż żółtko prawie się zetnie. Zdejmujemy jajka na talerz, posypujemy startą truflą i podajemy ze świeżym, pszennym pieczywem.

3.2. Kanapka z truflą

Składniki:

  • bagietka,
  • pół paczki świeżego szpinaku,
  • ząbek czosnku,
  • 5 plastrów ulubionej wędliny,
  • pół pomidora,
  • jajko,
  • pół czarnej trufli,
  • sól z truflą,
  • masło.

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła, podsmażamy drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Po kilku minutach dolewamy odrobinę wody, dodajemy sól i pieprz. Czekamy aż woda odparuje, wówczas zdejmujemy patelnię z palnika.

Na innej patelni przygotowujemy jajka sadzone, tak jak najbardziej lubimy. Bagietkę przekrawamy, wykładamy na wierzch szpinak, pomidora pokrojonego w plasterki, wędlinę oraz jajka. Wierzch kanapki posypujemy czarną truflą w dowolnej ilości.

3.3. Makaron z truflami

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti,
  • 1 łyżka białej pasty truflowej,
  • 4 łyżki śmietany 18%,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 120 g boczku,
  • 10 czarnych oliwek,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi na opakowaniu. Boczek kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni, gdy tłuszcz się wytopi dodajemy śmietanę, pastę z trufli i białe wino.

Dusimy całość, aż sos zgęstnieje. Próbujemy i doprawiamy go według uznania solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone oliwki, dokładnie mieszamy, nakładamy talerze i posypujemy parmezanem.

3.4. Zupa grzybowa z olejem truflowym

Składniki:

  • 250 g ulubionych grzybów,
  • 1 łyżka oleju truflowego,
  • 3 małe cebule,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 300 g ziemniaków,
  • 750 ml bulionu,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 125 ml śmietany 30%,
  • tymianek.

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, a po kilku minutach wlewamy śmietanę i wsypujemy odrobinę tymianku.

Wlewamy bulion, dodajemy podsmażone wcześniej grzyby, doprawiamy solą i pieprzem oraz olejem truflowym. Miksujemy całość na gładką masę. Zupę nalewamy do miseczek i posypujemy parmezanem.

Zobacz też:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze