Trwa ładowanie...

Makaron ramen – przepis, skład, wartości odżywcze i zastosowanie

Avatar placeholder
10.01.2023 16:53
Makaron ramen to jeden z najbardziej znanych makaronów azjatyckich.
Makaron ramen to jeden z najbardziej znanych makaronów azjatyckich. (Adobe Stock)

Makaron ramen to jeden z głównych składników orientalnego dania o tej samej nazwie. To wywar na bazie warzyw z różnymi dodatkami: mięsem, rybami, wodorostami czy kiełkami. Danie jest smaczne, aromatyczne i pożywne. Czy makaron ramen jest zdrowy? Jak go zrobić? Z czym podać?

spis treści

1. Co to jest makaron ramen?

Makaron ramen, znany też jako lāmiàn, jeden z najbardziej znanych makaronów azjatyckich i kluczowy składnik dania o tej samej nazwie. Ramen to aromatyczny wywar na bazie warzyw z różnorodnymi dodatkami mięsnymi, rybnymi i warzywnymi.

Tradycyjny makaron ramen przygotowuje się z mąki pszennej, soli i wody z dodatkiem kansui. To zasadowy roztwór, mieszanina węglanu sodu i węglanu potasu. Produkt ten odpowiada za zmianę składu chemicznego glutenu obecnego w mące.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Dzięki niemu makaron ramen jest sprężysty (we wrzątku nie staje się gumowy), ma charakterystyczny smak, barwę i fakturę. Z uwagi na odczyn zasadowy makaron ramen nazywany jest makaronem alkalicznym.

Lāmiàn przybiera różne kształty, ponieważ powstaje w wyniku ręcznego rozciągania, skręcania i składania masy ciasta. Może być prosty i gruby, cienki i karbowany. Jego grubość zależy od tego, ile razy zostanie złożony.

2. Makaron ramen – kalorie i wartości odżywcze

Porcja 100 g makaronu ramen, który składa się głównie z mąki, nie jest bardzo kaloryczny, ale i nie cechuje się szczególnymi wartościami odżywczymi. Ma też dość wysoki indeks glikemiczny (IG=70). Makaron ramen dostarcza 267 kcal oraz:

  • 10 g białka,
  • 17,5 g tłuszczów,
  • 60 g węglowodanów.

Wartość odżywcza i zawartość kalorii dania ramen zależy od przepisu, według którego przygotowano zupę i obecnych w nim dodatków. Z założenia jednak danie jest sycące, a porcja ma dużą objętość około 700 ml.

Typowa jest wysoka zawartość węglowodanów, tłuszczów nasyconych, cholesterolu i sodu. Z uwagi na dużą ilość dodatków, ramen staje się źródłem, witaminy (z grupy B, witamina A) oraz minerałów (wapń, potas, magnez, żelazo). Gdy bazą zupy jest długo gotowany rosół na kościach, zawiera także białko i kolagen.

3. Przepis na makaron ramen

Makaron ramen można przygotować na wiele sposobów. Jego domowa produkcja jest pracochłonna, niemniej przepis jest możliwy do realizacji. Aby zrobić domowy lāmiàn, wystarczy mąka pszenna, zimna woda, sól oraz zamiast kansui – pieczona soda oczyszczona lub pieczony proszek do pieczenia. Co to znaczy? Dlaczego to ważne?

Aby soda lub proszek do pieczenia zyskały pożądany w przepisie na makaron ramen odczyn zasadowy, wystarczy rozsypać je cienką warstwą na papierze do pieczenia, folii lub w płaskim naczyniu i piec w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez godzinę. Proces ten zmienia pH na zasadowe i nadaje właściwości podobne do tych, którym cechuje się roztwór kansui.

Makaron można ugotować od razu po przygotowaniu lub przechować przez dobę w lodówce, koniecznie w szczelnym i wysypanym mąką pojemniku.

Gdzie kupić makaron ramen?

Makaron ramen można kupić w wielu sklepach z żywnością orientalną i supermarketach, często także w dyskontach spożywczych. Jego cena – w porównaniu do innych makaronów - jest stosunkowo wysoka, ale nie na tyle, by uznawać go za wyjątkowy rarytas z górnej półki.

4. Z czym jeść makaron ramen?

Bulion do ramen przyrządza się z drobiu, wieprzowiny, wołowiny, ryb lub warzyw. Do zupy, oprócz makaronu i bulionu, dodaje się różne składniki, takie jak:

  • nori – jadalne wodorosty,
  • wakame – brunatnice z rzędu listownicowców,
  • moyashi, mame-moyashi – surowe lub gotowane kiełki fasoli,
  • pędy bambusa – shinachiku lub menma,
  • chāshū – plastry pieczonej lub duszonej wieprzowiny,
  • negi, cebula siedmiolatka,
  • jajka na twardo lub półtwardo,
  • nasiona sezamu;
  • kamaboko – pasta rybna zagęszczona skrobią,
  • sos sojowy,
  • sos miso (pasta ze sfermentowanej soi).

Jak zrobić ramen? Ponieważ nie istnieje jeden przepis na ramen, każdy może opracować własną recepturę. Wyróżnia się kilkadziesiąt typów dania, a najpopularniejsze to:

  • shio-rāmen – lekki, odtłuszczony rosół na bazie mięsa z kury lub wieprzowiny,
  • tonkotsu-rāmen – tłuste danie gotowane na wieprzowych kościach,
  • shōyu-rāmen – wywar z dodatkiem sos do maczania na bazie shōyu lub mirinu,
  • miso-rāmen – przyrządzane na bazie mięsa z kurczaka i ryb z pastą miso,
  • chāshū-rāmen – plastry pieczonej wieprzowiny podawane w misce z makaronem rāmen.

W Polsce najpopularniejsze są przepisy na makaron ramen z warzywami, makaron ramen z kurczakiem, ale i makaron ramen smażony. Ramen podaje się w miskach. Rosół można jeść łyżką, a pozostałe składniki – pałeczkami.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze