Trwa ładowanie...

Pasta miso – gdzie kupić, skład, właściwości zdrowotne i przepisy

Pasta miso, czyli sfermentowane ziarna soi, najczęściej bywa stosowana jako zdrowy zamiennik soli lub przyprawa do zup. Jest intensywna w smaku, choć przez to, że dodaje się do niej również jęczmień, żyto, ryż lub kaszę gryczaną, dostępne są jej różne wersje. Czy pasta miso jest zdrowa? Do czego jej używać? Gdzie kupić?

spis treści

1. Co to jest pasta miso?

Pasta miso to tradycyjna pasta japońska produkowana ze sfermentowanej soi, także z dodatkiem ryżu bądź żyta, jęczmienia, kaszy gryczanej, a także soli oraz drożdży koji. Jak smakuje? Zwykle jest słona, choć można kupić także miso słodkawe, ziemiste, owocowe i pikantne. W zależności od receptury pasta może mieć różne kolory, smak i konsystencję.

Zobacz film: "Yuba - wygląda i smakuje jak kurczak"

Pasta miso – rodzaje

Smak i aromat pasty miso zależą od wielu czynników, takich jak region powstania produktu, zawartość soi, czas fermentacji (im dłuższy, tym pasta jest ciemniejsza, ma bardziej intensywny aromat i smak) czy składniki użyte do jej produkcji.

Wyróżnia się kilka rodzajów miso. To:

  • miso czyste (hatho), wyprodukowane wyłącznie z soi, jest ciemne, ma bardzo intensywny smak,
  • pasta czerwona (akamiso), wyprodukowana z soi z dodatkiem ryżu czy jęczmienia, jej kolor jest związany z długim okresem fermentacji; ma cierpki, słony smak i intensywny aromat,
  • pasta żółta (shinshu), wyprodukowana z soi oraz jęczmienia, ma żółty kolor i łagodny smak,
  • pasta biała (shiro miso), wyprodukowana z ryżu oraz soi, ma kremowy kolor, słodkawy smak i rzadką konsystencję. Cechuje ją najkrótszy okres fermentacji.

Jak się robi pastę miso? Tradycyjnie miesza się ze sobą gotowaną, zmieloną soję z rozgotowanym ryżem (lub innymi gotowanymi zbożami), dodaje sól oraz drożdże koji. Całość ubija się w beczkach. Ponieważ fermentacja zachodzi w warunkach beztlenowych, konieczne jest odcięcie dostępu powietrza.

Miso powinno fermentować co najmniej 6 miesięcy. Gotowy produkt to gęsta pasta o konsystencji gliny i brązowawej barwie.

2. Pasta miso – przepisy

Do czego dodaje się pastę miso? Najczęściej do sałatek (jako dressing), marynat i sosów (np. sos miso), kiszonek, pieczonych warzyw, mięs i ryb, również kasz, ryżu, tofu czy zup (np. zupa miso) czy miso-shiru (pasta miso zmiksowana z dashi).

Najważniejsze jest, by pamiętać, że miso to przyprawa. Oznacza to, że trzeba ją stosować z umiarem i wyczuciem. Produkt jest słony, co znacznie wpływa na smak potrawy, ale i wiąże się z dużą ilością sodu (jego nadmiar szkodzi). Stosując pastę miso dobrze jest zrezygnować z używania soli kuchennej w potrawach (pasta może ją zastąpić). W przypadku połączenia obydwu składników danie może być zdecydowanie za słone.

Trzeba także pamiętać, że pasty miso nie powinno się gotować, ponieważ wówczas traci swoje właściwości odżywcze. Najlepiej dodawać ją po zdjęciu potrawy w palnika czy wyjęciu z piekarnika. Obróbka cieplna niszczy dobroczynne bakterie (używane do fermentacji mikroorganizmy działają podobnie jak probiotyki). Miso powinno być spożywane bez gotowania.

Czym zastąpić pastę miso występującą w oryginalnym przepisie? Można sięgnąć po sos sojowy, sos rybny czy bulion warzywny.

3. Właściwości pasty miso

Pastę miso warto włączyć do diety nie tylko ze względu na smak, ale i walory prozdrowotne. Okazuje się bowiem, że produkt dostarcza niewielu węglowodanów przy wysokiej zawartości błonnika oraz dużej ilości łatwo przyswajalnego białka. Obecny jest w niej także wapń i żelazo.

Paście miso przypisuje się wiele właściwości zdrowotnych:

  • wzmacnianie odporności,
  • zwalczanie szkodliwych bakterii,
  • poprawę pracy układu trawiennego, wsparcie mikroflory jelitowej oraz metabolizmu białek, węglowodanów oraz tłuszczów,
  • wzmacnianie kości,
  • regulację ciśnienia krwi,
  • działanie antynowotworowe,
  • działanie odtruwające,
  • usuwanie toksyn z organizmu, leczenie skutków nadużycia alkoholu i tytoniu,
  • zmniejszanie ryzyka udaru niedokrwiennego mózgu,
  • zapobieganie osteoporozie. Bakterie użyte w procesie fermentacji mają zdolność do wytwarzania witaminy K odpowiedzialnej za utrzymanie gęstości i struktury kości.

4. Pasta miso – gdzie kupić?

Pastę miso można kupić w wielu supermarketach i sklepach z żywnością orientalną, zarówno stacjonarnych, jak i online. Jej cena, w zależności od wielu czynników, wynosi od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych.

Bardzo ważne jest, by pastę miso kupować wyłącznie w sprawdzonych sklepach, co pozwoli uniknąć rozczarowania. Produkty wątpliwej jakości, które często kuszą ceną, nie mają ani odpowiedniego smaku, ani cennych właściwości (w przeciwieństwie do produktów o dobrym składzie, pochodzących z dobrego źródła).

Pasta miso jest produkowana ze sfermentowanej soi
Pasta miso jest produkowana ze sfermentowanej soi (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.