Trwa ładowanie...

Na odchudzanie i problemy z nadciśnieniem. Teraz trwa sezon

 Katarzyna Prus
23.09.2023 13:07
Mają mało kalorii i dużo błonnika. Jedz, póki jest na nie sezon
Mają mało kalorii i dużo błonnika. Jedz, póki jest na nie sezon (Getty Images)

Koniec lata nie oznacza, że trzeba rezygnować z owoców. Wręcz przeciwnie można do woli cieszyć się ich smakiem i sięgnąć np. po jesienne odmiany gruszek. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze mają mało kalorii i niski indeks glikemiczny.

spis treści

1. Gruszki na odchudzanie

Gruszki to świetny wybór dla tych, którzy chcą schudnąć, a także chorym na cukrzycę. Owoce mają mało kalorii i niski indeks glikemiczny. Owoce średniej wielkości mają tylko około 60 kalorii.

To także bogate źródło błonnika. Sprzyja on odchudzaniu, wpływa korzystnie na metabolizm, wspiera układ pokarmowy i pomaga zahamować nadmierny apetyt.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"
Gruszki pomagają w odchudzaniu
Gruszki pomagają w odchudzaniu (Getty Images)

Ponadto gruszki są bogate w potas, fosfor, wapń, magnez, sód miedź, żelazo, bor oraz jod. Zawierają też kwasy owocowe – jabłkowy i cytrynowy – oraz węglowodany, pektyny i olejki eteryczne.

Owoce mają też mnóstwo witamin A, B1, B2, B6, C i PP, dlatego powinna być stale obecne w codziennej diecie.

2. Kto powinien jeść gruszki?

Gruszki pomogą nie tylko w odchudzaniu. W medycynie ludowej napar z gruszek stosuje się przy przeziębieniach, bólach głowy, migrenie, uporczywym kaszlu i gorączce. Poza tym jedzenie gruszek zaleca się przy nadciśnieniu tętniczym (ze względu na zawartość potasu) oraz przy problemach z przewodem pokarmowym.

Miękkie, dojrzałe gruszki pobudzają trawienie i zapobiegają zaparciom.

Z kolei zawartość boru w gruszkach wspomaga mózg: pobudza szare komórki do wytężonej pracy i poprawia koncentrację.

Jedząc gruszki chronimy także tarczycę. To zasługa zawartego w nich jodu. Jest on niezbędny do produkcji hormonów tarczycy: tyroksyny i trijodotyroniny (prawidłowy rozwój i funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i kostnego).

Ze względu na zawartość kwasu filiowego gruszki są polecane także kobietom w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego i nerwowego.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze