Trwa ładowanie...

Najzdrowszy produkt dla serca. Kardiolog poleca, jedz jak najczęściej

Kimchi korzystnie wpływa na kondycję układu sercowo-naczyniowego
Kimchi korzystnie wpływa na kondycję układu sercowo-naczyniowego (Getty Images)

Lekarze podkreślają, że kluczem do zdrowia serca jest dobrze zbilansowana dieta, regularna aktywność fizyczna oraz unikanie używek. Amerykański kardiolog dr William Davis radzi, by do codziennego jadłospisu dołączyć kiszonki - jego zdaniem to właśnie przepis na długowieczność.

spis treści

1. Sekret koreańskiej kuchni

Dane z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego wskazują, że choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną śmierci Polaków. W 2021 r. odpowiadały za 34,8 proc. zgonów. Lekarze nie mają wątpliwości, że poza przypadkami wrodzonych wad serca, powikłań po infekcjach, na większość schorzeń serca pracujemy sami naszym stylem życia. Niezdrowa dieta, otyłość, palenie papierosów, brak aktywności fizycznej to prosta droga do powikłań sercowo-naczyniowych.

Kimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, a jednocześnie jedno z najzdrowszych
Kimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, a jednocześnie jedno z najzdrowszych (Getty Images)
Zobacz film: "Właściwości Kimchi"

Dr William Davis podkreśla, że zdrowa, dobrze zbilansowana dieta może uchronić nas m.in. przed zawałem miażdżycą czy nadciśnieniem tętniczym. Amerykański kardiolog radzi, by dla poprawienia kondycji organizmu na stałe wprowadzić do organizmu kiszonki i produkty fermentowane. Lekarz zwraca szczególną uwagę na walory kapusty kimchi, która w Korei jest spożywana praktycznie do każdego posiłku.

2. Kiszonki na zdrowe serce i jelita

Kiszonki zawierają mnóstwo cennych witamin i składników mineralnych oraz działają jak naturalny probiotyk wspierając odporność organizmu. Pomagają w redukcji ciśnienia i poziomu cholesterolu. Dzięki dużej zawartości błonnika przeciwdziałają odkładaniu złogów trójglicerydów. Podczas procesu fermentacji powstaje m.in. acetylocholina, która pomaga obniżać ciśnienie tętnicze krwi, spowalnia pracę serca oraz pobudza perystaltykę przewodu pokarmowego.

Regularne spożywanie kiszonek pozwala też utrzymać prawidłową mikrobiotę jelitową, a lekarze od dawna wskazują na związek pomiędzy kondycją jelit a pracą układu sercowo-naczyniowego. Nasza odporność pochodzi właśnie z jelit. Prawidłowa flora bakteryjna pomaga zwalczać stany zapalne w organizmie, a to jeden z czynników zwiększających ryzyko chorób sercowo-naczyniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze