Trwa ładowanie...

Zakazane w Skandynawii, w Polsce dozwolone. Działają rakotwórczo, wyniszczają nerki, serce

 Karolina Rozmus
31.08.2022 07:46
Według niektórych badań barwniki i konserwanty mogą powodować raka
Według niektórych badań barwniki i konserwanty mogą powodować raka (Getty Images)

Dodatki do żywności, takie jak barwniki czy konserwanty znajdują się w wielu produktach spożywczych. Soki, jogurty, pierogi, a nawet chleb mogą zawierać rakotwórcze substancje. Niektóre z nich z uwagi na dowiedziony wpływ kancerogenny, są zakazane np. w Skandynawii. W Polsce wciąż trafiają na sklepowe półki.

spis treści

1. Dodatki do żywności – co to jest?

Pełnią różne funkcje – głównie konserwują żywność, ale też mogą podnosić jej walory smakowe, a także poprawiać wygląd czy pełnić funkcję zagęstników, emulgatorów lub spulchniaczy. Obecne są niemal wszędzie, nawet w produktach dla dzieci czy niemowląt.

Ich bezpieczeństwo gwarantują organizacje unijne oraz polskie prawo, ale warto wiedzieć, że listy substancji bezpiecznych (tzw. listy pozytywne) mają charakter dynamiczny.

Zobacz film: ""Pytanie mamy" - wywiad z uroginekolożką Joanną Mróz"

JECFA, czyli Specjalny Komitet Ekspertów ds. Dodatków analizuje badania chemiczne czy toksykologiczne oraz mikrobiologiczne i na ich podstawie co roku aktualizuje listę dodatków do żywności. Niekiedy ze spisu znikają dotychczas uważane za bezpieczne substancje lub pojawiają się ponownie te niegdyś skreślone.

To znaczy, że w stosunku do dodatków w żywności powinniśmy zachować ostrożność.

2. Uważaj na te dodatki do żywności

2.1. Azotyn sodu (E250) i azotan sodu (E251)

Spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka
Spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka (Pixabay)

Można je znaleźć w kiełbasach, parówkach i niektórych serach. Są substancjami chemicznymi, które pod wpływem mikroflory jelitowej ulegają przekształceniu. I dopiero w takiej postaci mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Powstałe nitrozaminy to substancje o dużym potencjale kancerogennym.

- Analizując dane ogólnoświatowe, ośrodek naukowy The Global Burden of Disease Project oszacował, że rocznie 34 tys. przypadków śmierci z powodu nowotworów może być spowodowane nadmierną konsumpcją przetworzonych produktów mięsnych – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie mgr inż. Joanna Mulik-Buczma, technolog żywności i dietetyk z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

- Natomiast łączny efekt spożywania mięsa czerwonego i przetworów mięsnych jest szacowany na ok. 50 tys. zgonów rocznie na świecie – dodaje ekspertka.

2.2. Szóstka z Southampton

Żółcień pomarańczowa (E100), tartrazyna (E102) i czerwień allura (E129) to sztuczne barwniki dodawane do lizaków, cukierków i żelek, a także ciast, płatków zbożowych czy kolorowych napojów. Należą do trzech z sześciu najbardziej szkodliwych barwników, nazywanych "szóstką z Southampton". Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Southampton w 2007 roku dowiodły, że barwniki syntetyczne mogą negatywnie wpływać m.in. na układ nerwowy dzieci. Z tego powodu są zakazane w Skandynawii.

- Kolejny barwnik dla mnie niepokojący to żółcień chinolinowa, dodawana nie tylko do produktów spożywczych, ale także intensywnie rozpowszechniona w przemyśle farmaceutycznym. Wiele syropów dla dzieci jest nią barwionych, dodatkowo obecna jest w puszkowanych owocach, dekoracjach i masach cukierniczych, deserach, suplementach diety i lekach w formie tabletek. Żółcień chinolinowa jest także w mydłach, pastach do zębów, kosmetykach czy tuszach do tatuowania – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie dr n.med. Magdalena Cubała-Kucharska, specjalistka medycyny rodzinnej, członkini Polskiego Towarzystwa Żywieniowego i założycielka Instytutu Medycyny Integracyjnej Arcana.

Ekspertka dodaje, że ten barwnik może nasilać objawy alergii czy nietolerancji na salicylany.

- Została zakazana w niektórych krajach, a w USA, w Japonii, na terenie Unii Europejskiej można ją stosować pod warunkiem umieszczenia informacji o szkodliwości w odniesieniu do dzieci – dodaje lekarka.

Jedno z badań wykazało, że barwniki syntetyczne, w tym tartrazyna, powodują uszkodzenia DNA okrężnicy u myszy. Badacze uważają, że konieczne są dalsze badania, które odpowiedzą na pytanie o to, czy mogą powodować raka jelita grubego także u ludzi.

2.3. Fosforan sodu

Na etykiecie jest oznaczony symbolem E 339. Znajdziemy go m.in. w wędlinach, pierogach, serach, gazowanych napojach, a nawet lodach i konserwach mięsnych. Pełni rolę przeciwutleniacza, regulatora i stabilizatora kwasowości oraz emulgatora. Należy jednak pamiętać, że dieta o wysokiej zawartości fosforanów wpływa destrukcyjnie na nerki, pracę serca czy budowę zębów i kości.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze