Trwa ładowanie...

Jedz 2 dziennie, a szybko poczujesz różnicę. Dobre dla jelit, serca oraz tarczycy

Avatar placeholder
19.09.2023 07:09
Wystarczy dwie dziennie, by uporać się z zaparciami
Wystarczy dwie dziennie, by uporać się z zaparciami (Getty Images)

Figi to bardzo zdrowe owoce, które uprawiano już w starożytności. Warto zacząć regularnie je spożywać. Wystarczy zaledwie dwa tygodnie, by odczuć różnicę. Jakie korzyści płyną z włączenia tych owoców do diety?

spis treści

1. Wystarczy jeść dwie figi dziennie

Figi zachęcają nie tylko walorami smakowymi, ale także korzyściami zdrowotnymi. Najłatwiej kupić je w wersji suszonej, a przed spożyciem słodkich owoców warto pozbyć się twardej skórki. Jedz dwie-trzy dziennie, a organizm ci podziękuje.

W suszonych figach znajduje się mnóstwo błonnika pokarmowego, który poprawi pracę jelit, upora się z zaparciami oraz ochroni układ pokarmowy. Ponadto są cennym źródłem witaminy A, K i tych z grupy B oraz magnezu, żelaza, cynku, potasu, miedzi i manganu.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

To również doskonały produkt na obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi. Prawidłowe stężenie potasu jest niezwykle ważne dla odpowiedniego funkcjonowania układu krwionośnego.

Suszone figi to świetny dodatek do wielu dań
Suszone figi to świetny dodatek do wielu dań (Pixabay)

2. Korzyści zdrowotne słodkich owoców

Wprowadzenie suszonych fig do codziennej diety pozytywnie wpłynie na pracę tarczycy, dzięki obecności żelaza. Ten pierwiastek jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu hormonalnego.

Suszone figi pomogą zadbać o piękną cerę, dzięki obfitości witamin i minerałów. Przede wszystkim zapobiegają przedwczesnemu powstawaniu zmarszczek, a także nadają skórze zdrowego blasku.

Obecność magnezu, cynku, wapnia i fosforu sprawia, że suszone figi to świetny produkt, by wzmocnić kości. Włączenie ich do diety chroni przed osteoporozą oraz zwiększy ich gęstość.

Choć suszone figi są bardzo zdrowe, nie są zalecane wszystkim. Powinni na nie uważać pacjenci z cukrzycą oraz osoby przyjmujące insulinę. Warto także pamiętać, że owoce są stosunkowo kaloryczne, a nadmiar może wywołać biegunkę.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze