Błonnik na zaparcia
Jak możemy zapobiegać hemoroidom? Błonnik to skuteczny sposób na pozbycie się dolegliwości jelitowych. Spełnia ważne funkcje – poprawia perystaltykę jelit oraz pomaga wydalać toksyczne substancje znajdujące się w żywności. Działa w przewodzie pokarmowym jak odkurzacz. Dzięki temu chroni organizm przed różnymi chorobami – od zaparć, po poważne schorzenia jelitowe (hemoroidy, nowotwory jelita grubego). Większość produktów pochodzenia roślinnego zawiera błonnik. Znajdziesz go w suszonych owocach, płatkach owsianych, otrębach, a także w świeżych warzywach i owocach.
1. Sposoby na zaparcia
Jelito grube jest najbardziej aktywne rano, wówczas jest najodpowiedniejszy moment, kiedy dochodzi do ucisku masy kałowej na odbytnicę. Niestety pośpiech, przygotowania do wyjścia do pracy powodują hamowanie odruchu wypróżniania. Powstają zaparcia. Niestrawione resztki pokarmowe długo zalegają w jelitach.
Aby zapobiec zaparciom, należy spożywać dużo błonnika, który zwiększa objętość stolca, powoduje, że nie ma on zbyt twardej konsystencji i ułatwia przemieszczanie się przez jelita. Bogatym źródłem błonnika są suszone morele, śliwki oraz migdały. Zmiana nawyków żywieniowych może więc zapobiegać zaparciom. Należy spożywać mniej białego pieczywa, natomiast dużo bogatych w błonnik pokarmowy warzyw oraz świeżych owoców.
2. Dieta na zaparcia
Większość osób sięga po zioła przeczyszczające na zaparcia. Jednak nie warto stosować je na okrągło, ponieważ spowalniają pracę jelit. Dietę na zaparcia warto wzbogacić o większą ilość błonnika. Dobrze byłoby, aby w każdym posiłku znalazły się warzywa, takie jak marchew, buraki, brokuły, seler, kalafior oraz kiełki różnych nasion. Należy ograniczyć spożycie potraw z nasion strączkowych, ponieważ powodują wzdęcia brzucha.
Źródłem błonnika są również produkty zbożowe, m.in. ciemne pieczywo oraz pełnoziarniste z dodatkiem słonecznika, otrąb, śliwki suszonej itp. Zamiast ziemniaków warto jeść kaszę, ciemny ryż i razowy makaron, a do surówek zamiast śmietany dodawać jogurt i łyżkę otrąb.
Owoce powinny być podstawowym składnikiem diety na zaparcia, zwłaszcza te, które są bogate w błonnik: jabłka, kiwi, maliny, gruszki, porzeczki, winogrona, poziomki i awokado. W czasie dokuczliwych zaparć należy ograniczyć jedzenie bananów, które spowalniają pracę jelit. Warto pić 3 litry wody, ograniczyć mocną herbatę na rzecz soków owocowych i warzywnych. W walce z zaparciami pomocne są napoje mleczne fermentowane – jogurty i kefiry.
3. Błonnik na zaparcia – dzienny jadłospis
Oto jadłospis diety na zaparcia:
- Przed śniadaniem: szklanka wody z łyżeczką miodu.
- Pierwsze śniadanie: po łyżce płatków i otrąb owsianych zalanych szklanką ciepłego, chudego mleka, kromka chleba z dynią, posmarowana margaryną, plaster chudego, białego sera z łyżeczką powideł śliwkowych.
- Drugie śniadanie: miseczka surówki przygotowanej z pomidora, czerwonej papryki, dymki, z dodatkiem łyżeczki oliwy z oliwek i bazylii. Szklanka wody mineralnej niegazowanej.
- Obiad: talerz żurku posypanego natką pietruszki, zapiekanka z utartej marchewki, pokrojonego pora, szczypiorku, natki, łyżki startego żółtego sera, łyżki mąki, półtorej łyżki oleju, jaja, szczypty proszku do pieczenia, doprawiona rozmarynem oraz pieprzem, miseczka sałatki owocowej z pokrojonej gruszki, cząstek mandarynki, brzoskwini z puszki, polanej łyżeczką rumu, szklanka kompotu z mrożonej mieszanki owocowej.
- Podwieczorek: kubeczek jogurtu naturalnego z żywymi kulturami bakterii, kromka chrupkiego pieczywa żytniego.
- Kolacja: 2 kromki ciemnego chleba pełnoziarnistego posmarowane margaryną, z listkami zielonej sałaty, czterema plasterkami kiełbasy szynkowej i kilkoma plasterkami ogórka kiszonego oraz 2 owoce kiwi. Szklanka herbaty przygotowanej z rumianku.
Jeśli masz nieustanne problemy z zaparciami, spróbuj zmienić nawyki żywieniowe i rozpocznij dietę bogatą w produkty zawierające błonnik. Dzięki temu wyregulujesz trawienie oraz zapobiegniesz nadmiernemu gromadzeniu się toksyn w organizmie.