Trwa ładowanie...

Sery dojrzewające - rodzaje, zastosowanie w kuchni, wartości odżywcze

 Paula Jakubasik
10.06.2022 16:13
Sery dojrzewające często serwowane są w postaci deski serów.
Sery dojrzewające często serwowane są w postaci deski serów. (adobestock)

Sery dojrzewające mają charakterystyczny, mocny smak z lekką, orzechową nutą. Często są twarde, choć niektóre z nich wyjątkowo dobrze się topią i najlepiej smakują w wersji na gorąco. Sery dojrzewające są traktowane jako produkt ekskluzywny, ze względu na długi czas produkcji. Jak smakują sery dojrzewające i jak wykorzystać je w kuchni?

spis treści

1. Rodzaje serów dojrzewających

Sery dojrzewające to przede wszystkim sery typu włoskiego, angielskiego i szwajcarskiego. Najpopularniejsze z nich to:

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Wśród polskich serów dojrzewających najchętniej kupowany jest ser Carski, Rubin, Szafir, Bursztyn oraz Oko na Żubra.

2. Smak serów dojrzewających

Sery dojrzewające różnią się smakiem w zależności od gatunku, jakości mleka, a przede wszystkim czasu dojrzewania, który może trwać miesiąc, a nawet trzy lata.

Proces ten musi przebiegać w odpowiedni sposób, konieczne jest regularne odwracanie serów, kontrolowanie ich jakości oraz pomieszczenia, w którym się znajdują. Czynności te zazwyczaj są wykonywane ręcznie.

Ser dojrzewający jest charakterystyczny w smaku, dość wyrazisty, lekko pikantny i orzechowy. Istnieją również bardziej nietypowe nuty smakowe jak na przykład Kaaslander z owocową nutą, czy lekko słodkawy Cheddar. W związku z tym warto spróbować kilku różnych rodzajów sera dojrzewającego i wybrać ten, który najbardziej nam smakuje.

3. Zastosowanie serów dojrzewających w kuchni

Sery dojrzewające mają wszechstronne zastosowanie w gastronomii, choć bardzo często podawane są samodzielnie w postaci deski serów lub niewielkiej przystawki. Zwykle towarzyszą im wtedy oliwki, winogrona i pomidorki koktajlowe.

Sery te mogą być dodawane do gęstych sosów, serwowanych do ryżu, makaronu, ciecierzycy, kurczaka czy krewetek. Świetnie współgrają również ze smakiem brokuła, papryki, dyni, groszku czy kalafiora.

Część z nich dobrze się topi, w związku z czym warto użyć ich do grzanek, tostów czy fondue. Serowe, chrupiące pieczywo to z kolei smaczny dodatek do zupy krem, dań z jajek czy sałatek.

Parmezan natomiast zwykle dodawany jest do potraw tuż przed jedzeniem. Często trafia on do dań z owocami morza, mięsem wołowym, bakłażanem, pomidorami czy oliwkami. Sery dojrzewające można również zetrzeć lub pokroić i dodać do ulubionej sałatki (warzywnej z ziołowym dressingiem, jak również owocowej z winogronami, gruszką i pomarańczą).

Smak tego produktu idealnie wzbogaca towarzystwo fig i ciemnego, gęstego miodu. Ze słodkimi dodatkami sery świetnie sprawdzą się również w roli deseru.

4. Wartości odżywcze serów dojrzewających

Sery dojrzewające poza niezwykłymi walorami smakowymi, są cennym źródłem wapnia, fosforu, selenu i magnezu. Pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, dostarczają dobrze przyswajalnego białka i kontrolują ciśnienie tętnicze krwi.

Oddziałują również na układ krążenia, krzepliwość krwi, a także odporność organizmu. Sery dojrzewające przeciwdziałają otyłości, nadciśnieniu, miażdżycy oraz chorobom sercowo-naczyniowym.

Wykazano również, że regularne spożycie sera dwukrotnie zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. Dodatkowo wysoka ilość wapnia w jadłospisie powstrzymuje rozwój raka okrężnicy o około 40%.

Dodatkowo sery dojrzewające zapewniają uczucie sytości, wspomagają utratę wagi, korzystnie wpływają na wzrok oraz starzenie się organizmu. W ich składzie obecna jest witamina A, D, E oraz K, składniki te zmniejszają stres, ryzyko wystąpienia osteoporozy oraz chorób układu nerwowego. Sery dojrzewające poprawiają też nastrój, kondycję kości i pracę serca.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze