Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Parmezan – wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja

Avatar placeholder
01.04.2021 12:32
Parmezan – wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja
Parmezan – wartości odżywcze, zastosowanie, produkcja (123rf)

Jakość i cena parmezanu są bardzo zróżnicowane. Im krócej ser dojrzewa, tym niższą ma cenę. Parmezan jest jednym z najpopularniejszych rodzajów sera na świecie. W Polsce zyskuje coraz większe grono wielbicieli. Jest ceniony głównie za ostry i wyrazisty smak. Ma też szerokie zastosowanie w kuchni. Parmezan jest popularnym składnikiem makaronów, pizzy, sałatek, zapiekanek i wielu dań typowo włoskich.

spis treści

1. Wartości odżywcze parmezanu

Parmezan jest źródłem białka (ok.40 gr na 100 gr), tłuszczu (30gr na 100 gr), a także minerałów takich jak sód, fosfor, potas i magnez oraz pewnych ilości witaminy A, B2, B6, B12, a także witaminy E i D. Co ważne 100 g tego sera zapewnia pełnowartościowe białko, takie jakie znajdziemy w 185 g wołowiny, 190 g wieprzowiny lub 225 g pstrąga.

Ponadto jest doskonałym źródłem wapnia, dzięki czemu wzmacnia zęby i kości, chroniąc przed osteoporozą

Parmezan ma 431 kalorii w 100 g.

Zobacz film: "#mniammniam Parmezan w czekoladzie"

W sklepach można znaleźć sery przypominające oryginalny parmezan. Jest to np. ser grana padano. Różnica między grana padano a parmezanem jest w mleku wykorzystywanym do produkcji. W Polsce ten rodzaj sera jest często mylony z parmezanem, pomimo tego, że oba pachną i smakują zupełnie inaczej.

Chociaż parmezan jest zdrowym serem, to ma jedną wadę - zawiera dużo sodu (1714 mg/100 g), a ten wpływa na wzrost ciśnienia krwi, a także może skutkować udarem mózgu lub chorobami serca.

2. Zastosowanie parmezanu

Parmezan ma wielu wielbicielu ze względu na wyrazisty smak i zapach
Parmezan ma wielu wielbicielu ze względu na wyrazisty smak i zapach (Shutterstock)

Parmezan jest wykorzystywany w kuchni ze względu na swój niepowtarzalny smak. Warto o nim pamiętać, gdy przygotowujemy pizze, bruschetty, owoce morza, czy makarony. Jednak parmezan może być doskonałym dodatkiem również do wielu innych dań.

3. Produkcja parmezanu

Produkcja parmezanu nie jest skomplikowana. Warto jednak pamiętać, że na jakość parmezanu ogromny wpływ ma jakość mleka. Parmezan musi być produkowany z mleka krów rasy Razza Regiana lub Vacca Rossa, które są karmione tylko sianem i trawą. Istotna jest również pora roku, ponieważ parmezan najsmaczniejszy jest z sera warzonego w czerwcu i lipcu.

Makaron na 10 sposobów
Makaron na 10 sposobów [10 zdjęć]

Tagliatelle Carbonara Makaron Carbonara można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Sekretnym

zobacz galerię

Do produkcji jednego kilograma parmezanu potrzeba aż 16 litrów mleka. Obecnie parmezan jest produkowany w 491 małych zakładach. Parmezan występuje w 3 rodzajach:

  • ser młody (nuovo) dojrzewający przez 1 rok,
  • ser stary (vecchio) dojrzewający 2 lata,
  • ser bardzo stary (stravecchio)– 3-letni.

Podstawowym składnikiem parmezanu jest niepasteryzowane, mleko krowie. Ze względu na to, że procedury jakościowe w produkcji serów z mleka niepasteryzowanego są dużo bardziej rygorystyczne niż w przypadku serów z mleka pasteryzowanego, mleko to musi zostać wielokrotnie zbadane.

Dzięki temu, że do mleka na parmezan dodaje się enzymy zwierzęce, masa zyskuje zwartą i twardą konsystencję. Z otrzymanego w ten sposób produktu wydobywa się jak najwięcej serwatki.

ZOBACZ TAKŻE:

Następnie masa na parmezan jest podgrzewana do 50 st., co pozwala odparować pozostałą w wodę. Kolejnym etapem jest przebywanie w solance przez 23 dni. Po tym czasie parmezan trafia w końcu na leżakowanie. Jednak ten etap produkcji parmezanu jest najdłuższy.

Parmezan może leżakować od 12 do 36 miesięcy. Czas leżakowania najbardziej wpływa na jakość parmezanu.

4. Kalorie i wartości odżywcze parmezanu w kawałku

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 28 g (1 porcja)
Wartość energetyczna 392 kcal 111 kcal
Białko 35,8 g 10,14 g
Węglowodany 3,22 g 0,91 g
Cukier 0,80 g 0,23 g
Błonnik 0 g 0 g
Tłuszcz 25,8 g 7,32 g
Tłuszcze nasycone 16,41 g 4,65 g
Tłuszcze jednonienasycone 7,52 g 2,13 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,57 g 0,16 g
Cholesterol 68,0 mg 19,28 mg
Witamina C 0 mg 0 mg
Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze