Trwa ładowanie...

Dla jelit to katorga. Nasila przykre dolegliwości i ból

 Katarzyna Kurek
14.06.2022 11:35
Ból jelit nasilają tłuste potrawy
Ból jelit nasilają tłuste potrawy (Getty Images)

Po posiłku dokuczają ci zaburzenia trawienia? Skarżysz się na kłopotliwe wzdęcia, bóle brzucha, zaparcia lub biegunki? Przyczyną może być zespół jelita drażliwego. Najważniejszym elementem leczenia tego zaburzenia jest odpowiednia dieta. Jakie produkty są w niej zakazane?

spis treści

1. Dlaczego jelita bolą?

Nawracający ból jelit może być spowodowany wieloma czynnikami. Często odpowiadają za niego stany zapalne górnego odcinka układu pokarmowego, choroby przewlekłe, zatrucie pokarmowe, zła dieta, nietolerancje pokarmowe (np. laktoza) oraz alergie (np. gluten).

Bóle jelit pojawiają się jednak najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS). Czynniki wywołujące tę chorobę układu pokarmowego nie są jeszcze do końca poznane. Jednak wiadomo już, że wiele produktów spożywczych nasila objawy IBS. Dlatego podstawą leczenia jest restrykcyjna dieta.

Zobacz film: "Trenerka dzieli się zdjęciem wzdętego brzucha - cierpi na zespół jelita drażliwego"

2. Jakich produktów unikać?

Nie ma jednej uniwersalnej diety, która sprawdzi się u wszystkich chorych na IBS. Zespół jelita drażliwego może mieć postać z biegunką, z zaparciami, mieszaną lub nieokreśloną. Dlatego też żywienie powinno być zindywidualizowane, oparte na własnych obserwacjach.

Najczęściej dolegliwości nasilają:

  • pikantne produkty i przyprawy,
  • czerwone, tłuste mięso,
  • mocna kawa i herbata,
  • napoje gazowane,
  • tłuste, ciężkostrawne, smażone potrawy,
  • wzdymające rośliny strączkowe,
  • alkohol,
  • mleko i przetwory mleczne (u wielu osób z IBS występuje jednocześnie nietolerancja laktozy),
  • niektóre owoce,
  • sorbitol (dodawany do produktów dietetycznych i niektórych leków).

Zaleca się, by przy zespole jelita drażliwego stosować się do diety FODMAP, której podstawą jest ograniczenie lub wykluczenie z menu produktów bogatych w cukry, które słabo wchłaniają się w jelitach oraz ulegają w nich łatwej fermentacji.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze