Trwa ładowanie...

W Danii zakazane, w Polsce nadal spożywane codziennie. Ten składnik prowadzi do zawału i raka

Avatar placeholder
11.07.2023 13:40
Gdzie znajdziemy tłuszcze trans?
Gdzie znajdziemy tłuszcze trans? (Getty Images)

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) wskazuje na fakt, że konsumpcja produktów zawierających tłuszcze trans może prowadzić do wystąpienia poważnych problemów zdrowotnych, zwłaszcza ze strony układu sercowo-naczyniowego. W Danii, gdzie zdrowie publiczne jest traktowane bardzo poważnie, tłuszcze trans zostały zakazane, co jest dowodem na ich szkodliwość. Tłuszcze trans znajdziemy m.in. w parówkach, wyrobach garmażeryjnych, serkach topionych i mrożonkach.

spis treści

1. Szkodliwy wpływ tłuszczów trans

Tłuszcze trans są obecne w wielu produktach spożywczych, które są powszechnie dostępne i często spożywane. Możemy je znaleźć między innymi w wysokoprzetworzonych produktach, potrawach smażonych, wypiekach z długim terminem przydatności do spożycia, konserwach mięsnych, parówkach, daniach typu fast food, słodyczach, serkach topionych, mrożonkach, zupkach chińskich, wyrobach garmażeryjnych takich jak pierogi, pyzy, kartacze i gotowych daniach.

Stałe spożywanie tych produktów prowadzi do podwyższenia stężenia trójglicerydów i złego cholesterolu LDL w krwi, jednocześnie obniżając poziom dobrego cholesterolu HDL. Takie zaburzenia w gospodarce lipidowej są jednym z głównych czynników prowadzących do rozwoju miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, zawału serca i udaru mózgu.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Ponadto, nadmierne spożywanie tłuszczów trans może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2, nadwagi, otyłości, nowotworu jelita grubego, choroby Alzheimera, a także może prowadzić do problemów z płodnością.

2. Podwyższone ryzyko śmierci

Zgodnie z opinią Światowej Organizacji Zdrowia, tłuszcze trans powinny być całkowicie wyeliminowane z żywności. W 2003 roku, w Danii wprowadzono zakaz stosowania izomerów trans w przemyśle spożywczym. Grupa naukowców z Duńskiego Uniwersytetu Technicznego, Uniwersytetu Kopenhaskiego i University of Liverpool w Wielkiej Brytanii postanowiła przeprowadzić badania, aby ocenić korzyści zdrowotne wynikające ze zmian duńskich przepisów.

Badanie przeprowadzono na grupie dorosłych osób w wieku od 25 do 84 lat, które mieszkały w Danii w latach 1991-2007. Uczestników badania podzielono na grupy według różnych parametrów społeczno-ekonomicznych. Wyniki badania pokazały, że dzięki zmianom przepisów w Danii w ciągu 16 lat 1200 pacjentów z chorym sercem uniknęło śmierci.

Autorzy badania podkreślili, że wprowadzenie podobnych ograniczeń dotyczących ogólnego spożycia tłuszczów trans w innych krajach mogłoby znacząco zmniejszyć wskaźnik przedwczesnych zgonów spowodowanych schorzeniami układu sercowo-naczyniowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze