Tłuszcze trans - właściwości, wpływ na organizm

Inaczej niż tłuszcze cis, tłuszcze trans są w dużym stopniu sztuczne, a w naturze występują w niewielkich ilościach w mięsie oraz nabiale. Do niedawna tłuszcze trans były powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale ostatnio znalazły się na czarnej liście substancji szkodzących zdrowiu. Kolejne sieci restauracji typu fast food decydują się na znaczne ograniczenie tłuszczów trans w oferowanych daniach, a specjaliści od żywienia ostrzegają przed zagrożeniami związanymi z dietą bogatą w te tłuszcze.

Tłuszcze trans - właściwości, wpływ na organizmTłuszcze trans - właściwości, wpływ na organizm

Tłuszcze trans - właściwości

Tłuszcze trans powstają w chemicznym procesie znanym jako częściowe uwodornienie. Powstały w ten sposób tłuszcz do niedawna był uważany za idealny dla przemysłu spożywczego z powodu wysokiej temperatury topnienia, kremowej, gładkiej tekstury oraz możliwości wielokrotnego użycia go do tzw. smażenia na głębokim tłuszczu.

Swoje zastosowanie tłuszcze trans znalazły również w wydłużaniu terminu przydatności do spożycia różnych produktów spożywczych, a także wzbogacaniu smaku żywności przetworzonej.

Rozpływające się w ustach maślane ciastka, chrupiące frytki i kremowe polewy wiele zawdzięczają tłuszczom trans. Niestety, walory smakowe w tym przypadku mają swoją ciemną stronę.

Tłuszcze trans - jak wpływają na organizm?

Jeszcze kilka lat temu tłuszcze trans były uważane za zdrową alternatywę dla tłuszczów nasyconych, a specjaliści od żywienia przekonywali, że margaryna jest znacznie zdrowsza od masła.

Liczne badania wykazały jednak, że tłuszcze trans są znacznie bardziej szkodliwe. To prawda, że tłuszcze nasycone podnoszą poziom „złego” cholesterolu, ale to samo można powiedzieć o tłuszczach trans, które dodatkowo obniżają poziom „dobrego” cholesterolu.

Ponadto tłuszcze trans zwiększają poziom trójglicerydów we krwi, co przyczynia się do podwyższenia ryzyka wystąpienia choroby serca.

Należy przy tym pamiętać, że tłuszcze w postaci stałej są większym zagrożeniem dla zdrowia naczyń krwionośnych niż tłuszcze w formie płynnej. Specjaliści od żywienia są zgodni, że zdrowa dieta powinna być uboga w tłuszcze trans.

Jeżeli chcesz odżywiać się prawidłowo i nie zaszkodzić zdrowiu, zacznij czytać etykiety na opakowaniach produktów spożywczych. Ogranicz spożycie żywności przetworzonej i postaw na naturalne produkty.

Zwykle mimo najszczerszych chęci nie jest możliwe całkowite wyeliminowanie z diety tłuszczów trans, ale warto postarać się, by przynajmniej zmniejszyć ich spożycie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka