Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)

Tłuszcze trans - właściwości, wpływ na organizm

Avatar placeholder
Joanna Brodziak 14.04.2021 09:10
Tłuszcze trans - właściwości, wpływ na organizm
Tłuszcze trans - właściwości, wpływ na organizm

Inaczej niż tłuszcze cis, tłuszcze trans są w dużym stopniu sztuczne, a w naturze występują w niewielkich ilościach w mięsie oraz nabiale. Do niedawna tłuszcze trans były powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym, ale ostatnio znalazły się na czarnej liście substancji szkodzących zdrowiu. Kolejne sieci restauracji typu fast food decydują się na znaczne ograniczenie tłuszczów trans w oferowanych daniach, a specjaliści od żywienia ostrzegają przed zagrożeniami związanymi z dietą bogatą w te tłuszcze.

spis treści

1. Tłuszcze trans - właściwości

Tłuszcze trans powstają w chemicznym procesie znanym jako częściowe uwodornienie. Powstały w ten sposób tłuszcz do niedawna był uważany za idealny dla przemysłu spożywczego z powodu wysokiej temperatury topnienia, kremowej, gładkiej tekstury oraz możliwości wielokrotnego użycia go do tzw. smażenia na głębokim tłuszczu.

Swoje zastosowanie tłuszcze trans znalazły również w wydłużaniu terminu przydatności do spożycia różnych produktów spożywczych, a także wzbogacaniu smaku żywności przetworzonej.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Rozpływające się w ustach maślane ciastka, chrupiące frytki i kremowe polewy wiele zawdzięczają tłuszczom trans. Niestety, walory smakowe w tym przypadku mają swoją ciemną stronę.

2. Tłuszcze trans - jak wpływają na organizm?

Jeszcze kilka lat temu tłuszcze trans były uważane za zdrową alternatywę dla tłuszczów nasyconych, a specjaliści od żywienia przekonywali, że margaryna jest znacznie zdrowsza od masła.

Liczne badania wykazały jednak, że tłuszcze trans są znacznie bardziej szkodliwe. To prawda, że tłuszcze nasycone podnoszą poziom „złego” cholesterolu, ale to samo można powiedzieć o tłuszczach trans, które dodatkowo obniżają poziom „dobrego” cholesterolu.

Ponadto tłuszcze trans zwiększają poziom trójglicerydów we krwi, co przyczynia się do podwyższenia ryzyka wystąpienia choroby serca.

Należy przy tym pamiętać, że tłuszcze w postaci stałej są większym zagrożeniem dla zdrowia naczyń krwionośnych niż tłuszcze w formie płynnej. Specjaliści od żywienia są zgodni, że zdrowa dieta powinna być uboga w tłuszcze trans.

Jeżeli chcesz odżywiać się prawidłowo i nie zaszkodzić zdrowiu, zacznij czytać etykiety na opakowaniach produktów spożywczych. Ogranicz spożycie żywności przetworzonej i postaw na naturalne produkty.

Zwykle mimo najszczerszych chęci nie jest możliwe całkowite wyeliminowanie z diety tłuszczów trans, ale warto postarać się, by przynajmniej zmniejszyć ich spożycie.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze