Trwa ładowanie...

Wystarczy 7 dziennie. Ochronią przed rakiem, a serce będzie jak dzwon

Avatar placeholder
31.01.2024 09:50
Jedz 7 dziennie, by chronić się przed rakiem i cukrzycą. Poprawisz też zdrowie serca
Jedz 7 dziennie, by chronić się przed rakiem i cukrzycą. Poprawisz też zdrowie serca (Getty Images)

Oliwki - te małe, ale pełne smaku owoce, są jednym z najcenniejszych skarbów krajów położonych nad basenem Morza Śródziemnego. Nie tylko z uwagi na oliwę, którą się z nich wytwarza, ale także z powodu ich niezwykłych właściwości zdrowotnych. Są niezwykle bogate w składniki odżywcze, które chronią przed wieloma chorobami, w tym przed rakiem, miażdżycą, cukrzycą i chorobami zapalnymi.

spis treści

1. Klejnoty kuchni śródziemnomorskiej

Oliwki, choć często mylone z warzywami, są w rzeczywistości owocami. Zerwane prosto z drzewka nie nadają się do jedzenia z uwagi na intensywną gorycz. Wymagają przetworzenia, aby stać się smacznym dodatkiem do wielu potraw. Zielone oliwki, które zbierane są przed dojrzeniem, mają intensywny smak, który nie każdemu odpowiada. Czarne oliwki, z kolei, są łagodniejsze, dzięki zbiorom w grudniu, kiedy owoce są już dojrzałe.

Nie tylko smak, ale przede wszystkim wartości odżywcze sprawiają, że oliwki są tak cenione. Są one źródłem wielu witamin, takich jak C, A, E oraz witamin z grupy B. Zawierają także żelazo, miedź i fosfor. Ale to nienasycone kwasy tłuszczowe są tym, co czyni je tak wyjątkowymi. Aby czerpać korzyści zdrowotne z jedzenia oliwek, wystarczy spożywać zaledwie siedem oliwek dziennie.

Zobacz film: "Jak wybrać najlepsze oliwki?"

2. Siedem oliwek dziennie - klucz do zdrowia

Dietetyk Devon Peart, w rozmowie z Health Cleveland Clinic, potwierdza, że tłuszcze zawarte w oliwkach są niezbędne dla prawidłowej pracy serca i układu krążenia. Kwas oleinowy, obecny w oliwkach, podnosi poziom tzw. dobrego cholesterolu i obniża ciśnienie krwi. Peart podkreśla, że choć oliwki są produktem kalorycznym, to nie powinniśmy się tego obawiać.

- Wiele lat temu panowała moda na diety niskotłuszczowe - wyjaśnia. - Jednak lekarze odkryli, że kiedy ludzie zmniejszali spożycie tłuszczów, jedli więcej słodkich pokarmów. Jednocześnie zaobserwowaliśmy wzrost liczby osób z otyłością – podkreśla.

Oliwki, oprócz wpływu na układ krążenia, mają także pozytywny wpływ na nasze jelita. Już mała garść oliwek może usprawnić trawienie i przyspieszyć przemianę materii. A dzięki obecności witamin z grupy B i silnego przeciwutleniacza - witaminy E, jedzenie oliwek może zmniejszać ryzyko choroby Parkinsona i wspierać pracę mózgu.

- Przyjmowanie zbyt dużej ilości witaminy E może powodować poważne skutki uboczne. I lepiej właśnie jeść pokarmy bogate w witaminę E, takie jak oliwki – mówi Peart.

Ale to nie wszystko. Oliwki mają jeszcze więcej do zaoferowania. Obniżają ryzyko cukrzycy i stany zapalne organizmu, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, wykazują działanie przeciwalergiczne i zmniejszają ryzyko miażdżycy. Wszystko to dzięki obecności takich składników jak hydroksytyrozol, kwas oleanolowy czy oleokantal.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze