Trwa ładowanie...

Właściwości witaminy E

Avatar placeholder
26.02.2020 20:14
Właściwości witaminy E
Właściwości witaminy E

Witamina E należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Dlaczego jest taka ważna?

spis treści

1. Znaczenie witaminy E dla organizmu

  • Silny przeciwutleniacz

Witamina E i inne antyoksydanty chronią komórki przed utleniaczami. Chronią komórki przed uszkodzeniami i dostarczają im składników odżywczych.

  • Chroni przed chorobami układu krążenia
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Witamina E uczestniczy w produkcji substancji, która ma działanie przeciwzakrzepowe. Dzięki temu wzmacnia naczynia krwionośne. Zmniejsza ryzyko zachorowań na chorobę niedokrwienną serca. Fakt ten potwierdzony jest badaniami epidemiologicznymi i obserwacjami klinicznymi. Stwierdzono, że u osób po zawale serca, które przyjmowały większe dawki witaminy E ryzyko ponownego wystąpienia choroby jest mniejsze.

  • Leczy bezpłodność u mężczyzn

Witamina E ma olbrzymie znaczenie w procesie produkcji spermy.

  • Korzystnie wpływa na działanie insuliny

Zwiększone dawki witaminy E pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

  • Zmniejsza ryzyko zapadnięcia na choroby nowotworowe.

2. Nadmiar witaminy E

Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych wywołanych nadmierną ilością witaminy E. Jest w pełni przyswajalna przez organizm człowieka. Poza tym witamina E nie ma działania toksycznego. Hiperwitaminoza jest właściwie nie spotykana.

3. Niedobór witaminy E

Witamina E jest tak powszechna, że rzadko stwierdza się jej niedobór. Dzienne zapotrzebowanie człowieka na witaminę E to od 10 do 30 mg .

Jednak jeżeli dojdzie do hipowitaminozy, wówczas mogą pojawi się następujące objawy:

  • rozdrażnienie,
  • zaburzenia koncentracji,
  • osłabienie mięśni szkieletowych,
  • szybsze starzenie się skóry,
  • powolne gojenie się ran,
  • pogarszanie wzroku,
  • niedokrwistość,
  • bezpłodność,
  • zwiększone ryzyko zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe.

4. Źródło witaminy E

Podstawowe źródło witaminy E to tłuszcze roślinne, takie jak oleje roślinne (słonecznikowy, lniany, kukurydziany). Witamina E występuje również w ciemnych produktach zbożowych, migdałach, jajach, marchewce, orzechach włoskich i ziemnych, mleku, brukselce i innych warzywach mających zielone liście.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze