Trwa ładowanie...

Czarne oliwki - kalorie, wartości odżywcze, wpływ na zdrowie

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 01.10.2021 15:35
Czarne oliwki różnią się od zielonych wyłącznie stopniem dojrzałości.
Czarne oliwki różnią się od zielonych wyłącznie stopniem dojrzałości. (adobestock)

Czarne oliwki mają pikantno-gorzki smak, stanowią idealny dodatek do potraw, a ponadto wykazują szereg właściwości prozdrowotnych dla naszego zdrowia. Zgodnie z klasyfikacjami są owocami, choć większość osób traktuje je jako warzywa. Co warto wiedzieć o czarnych oliwkach?

spis treści

1. Czym są czarne oliwki?

Czarne oliwki pomimo swojego wyrazistego smaku są uznawane za owoce. Różnią się od zielonych wyłącznie czasem dokonania zbioru i stopniem dojrzałości.

Zielone oliwki są zdecydowanie mniej dojrzałe i zrywa się je pół roku przed zbiorem czarnej wersji. Są bardziej jędrne, mają też wyraźniejszy gorzki posmak.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Natomiast bez względu na dojrzałość lub jej brak, surowe oliwki w większości przypadków są niejadalne. Wymagają odpowiedniej obróbki, polegającej na zanurzeniu owoców w solance, marynacie, oleju lub wodzie.

Ostateczny smak oliwek jest zależny od konkretnej zalewu i czasu, jaki w niej spędziły. Często zdarza się, że zielona oliwka od czarnej różni się wyłącznie kolorem.

Bardzo często te jaśniejsze są traktowane jako dodatek do kanapek czy deski serów. Natomiast czarne częściej poddawane są obróbce w kuchni - są dodawane do pizzy, sałatek, dań obiadowych czy zapiekanek.

Świetnie komponują się również z potrawami kuchni śródziemnomorskiej, mięsem, owocami morza i rybami. Dużym uznaniem cieszy się również pasta z oliwek, czyli tapenada.

2. Kalorie i wartości odżywcze czarnych oliwek

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 15 g (1 bardzo duża)
Wartość energetyczna 81,0 kcal 12,15 kcal
Białko 0,97 g 0,15 g
Węglowodany 5,61 g 0,84 g
Cukier 0 g 0 g
Błonnik 2,50 g 0,38 g
Tłuszcz 6,87 g 1,03 g
Tłuszcze nasycone 0,91 g 0,14 g
Tłuszcze jednonienasycone 5,07 g 0,76 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,59 g 0,09 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 1,50 mg 0,23 mg

3. Czarne oliwki a zdrowie

Czarne oliwki zawierają przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca. Dodatkowo obfitują w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają miażdżycy i podnoszą poziom dobrego cholesterolu HDL.

Udowodniono również, że składnik ten skutecznie obniża ciśnienie krwi, wspomaga odchudzanie, a przede wszystkim ułatwia pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej z okolic brzucha.

Dieta z dużą ilością tłuszczów nienasyconych sprawia, że wzrasta stężenie serotoniny we krwi, czyli hormonu sytości. Czarne oliwki traktuje się też jako naturalny sposób na ochronę przed nowotworami.

Wykazują one działanie przeciwzapalne, redukują stres oksydacyjny i stan zapalny. Obfitują również w witaminę E, która zwalcza wolne rodniki, spowalniając starzenie się organizmu.

Razem z tłuszczami jest niezwykle istotna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i przebiegu procesów komórkowych. Częste występowanie oliwek i oliwy z oliwek w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju raka okrężnicy.

Dodatkowo, czarne oliwki wykazują właściwości przeciwbólowe ze względu na zawartość oleocenthalu, którego działanie jest zbliżone do wpływu niesteroidowych leków przeciwzapalnych.

Obliczono, że trzy i pół łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia zmniejsza ból, tak samo jak 1/10 dawki ibuprofenu. Oliwki mają również pozytywny wpływ na kondycję i wygląd skóry, paznokci oraz włosów.

Wszystko za sprawą witamin A i E, które odżywiają i nawilżają ciało. Składniki te są również naturalną ochroną przed promieniowaniem ultrafioletowym.

Czarne oliwki wywierają korzystne działanie na wrzody żołądka, wspomagają produkcję hormonów żółciowych i trzustkowych, a także zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych.

Nie bez znaczenia jest również duża skuteczność oliwek w zmniejszaniu poziomu cukru we krwi i ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II nawet o 40%.

Mają wszystkie zalety kiszonek, wspierają naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego i poziom odporności organizmu. Są też produktem niskokalorycznym (10 oliwek to 37 kcal).

Zawierają kwas oleinowy zapobiegający rakowi piersi, a także witaminy z grupy B, witaminę A, C i E, fosfor, miedź, potas, żelazo i błonnik.

Zobacz także:

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze