Trwa ładowanie...

Potencjalnie rakotwórcze. Nie jedz pod żadnym pozorem

Avatar placeholder
06.05.2024 12:42
Brunatna plamka na skórce od owocu? Nigdy jej nie odkrawaj, od razu wyrzuć
Brunatna plamka na skórce od owocu? Nigdy jej nie odkrawaj, od razu wyrzuć (Getty Images)

W okresie letnim często sięgamy po owoce i warzywa, które nie tylko są zdrowe i smaczne, ale także mogą zapewnić nawodnienie i zaspokojenie głodu, kiedy upały zniechęcają do innych posiłków. Warto jednak pamiętać które owoce mogą być bezpieczne spożywane, a których należy unikać.

spis treści

1. Unikaj owoców i warzyw z brunatnymi plamami

Producenci stosujący konserwanty w transporcie i chemię w produkcji owoców sprawiają, że powinniśmy zacząć uważniej przyglądać się owocom, po które sięgamy. Co może sygnalizować, że owoc nie nadaje się do spożycia? Przede wszystkim brunatne plamy.

Ciemne plamy na owocach mogą wskazywać na obecność bardzo toksycznej substancji zwanej patuliną. Toksyna ta może powstawać w wyniku stłuczenia lub zgniecenia owocu i towarzyszyć procesom gnilnym, co można zauważyć po charakterystycznych brunatnych plamach. Często odcinamy te nieapetyczne fragmenty, niewiele myśląc o potencjalnych konsekwencjach, a te mogą być nieprzyjemne. Patulina potrafi przenikać w głąb tkanki, powodując zatrucia pokarmowe, wrzody, a nawet krwawienia.

Zobacz film: "Banan i ananas spalają tłuszcz kiedy śpisz"
Brunatne plamy najczęściej pojawiają się na jabłkach
Brunatne plamy najczęściej pojawiają się na jabłkach (Pixabay)

2. Mutagenna toksyna w pożywieniu

Patulina, będąca mykotoksyną, czyli szkodliwą formą pleśni, może wywoływać alergie, zakażenia grzybicze, a także schorzenia układu oddechowego, pokarmowego oraz wątroby i jest uznana za potencjalnie rakotwórczą oraz może prowadzić do poważnych zatruć.

Choć patulina najczęściej występuje w jabłkach, ważne jest dokładne badanie wszystkich owoców i warzyw. Tyczy się to również przetworów takich jak dżemy, soki czy konfitury. Ważne jest, by zdawać sobie sprawę, że samo usunięcie zepsutego fragmentu nie wystarczy, ponieważ zarodniki szybciej przedostają się dalej. Trujący składnik może być również obecny w pestkach i łatwo rozpuszcza się w wodzie, co ułatwia jego rozprzestrzenianie się w produktach spożywczych.

Odporność toksyny na wysokie temperatury sprawia, że ani wykrojenie zepsutych fragmentów, ani obróbka cieplna nie zwalczą patuliny. Jeśli więc nie zdecydujemy się na zjedzenie świeżego owocu z brunatnymi plamami, nie możemy też wykorzystać go do ciasta czy na przetwory.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze