Trwa ładowanie...

Bób po sycylijsku - przepis i zastosowanie w kuchni

 Paula Jakubasik
10.06.2022 15:13
Bób po sycylijsku to bób w marynacie z czosnkiem i oregano.
Bób po sycylijsku to bób w marynacie z czosnkiem i oregano. (adobestock)

Bób po sycylijsku to włoski sposób na przygotowanie rośliny strączkowej. Bób w tej wersji zdobył wielu zwolenników, niektórzy traktują go jako dodatek do dania, inni jako samodzielną potrawę. Bób po sycylijsku to połączenie oregano, czosnku i dobrej jakości oliwy z oliwek. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu i zdecydowanie warty spróbowania.

spis treści

1. Dlaczego warto jeść bób?

Bób cieszy się dużą popularnością i można go kupić niemalże przez cały rok, choć najsmaczniejszy jest na przełomie czerwca i lipca.

Można wykorzystać go do przyrządzenia dań mięsnych, jak również wegetariańskich i wegańskich. Często spożywany jest też samodzielnie, w formie przekąski lub lekkiej kolacji.

Zobacz film: "Ekologiczne warzywa i owoce"

Bób to niezwykle wartościowa roślina strączkowa, która ma dobroczynny wpływ na zdrowie. Zmniejsza stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, dostarcza organizmowi dużą ilość kwasu foliowego, dzięki czemu wspiera leczenie anemii i przeciwdziała wystąpieniu wad płodu.

Dodatkowo wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i sprawność ruchową w chorobie Parkinsona. Regularne spożycie bobu zmniejsza ryzyko zachorowania na depresję i nowotwór.

Roślina ta jest doskonałym źródłem białka, więc może stanowić zdrowy zamiennik produktów odzwierzęcych w diecie wegan i wegetarian. Pomimo charakterystycznego zapachu, bób powinien często znajdować się na naszych talerzach.

2. Przepis na bób po sycylijsku

Składniki:

  • 0,5 kg bobu,
  • 0,5 szklanki wody,
  • 250 ml oliwy z oliwek,
  • pół łyżki soli,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1 ząbek czosnku.

Sposób przygotowania:

Oregano wsypujemy do niewielkiego naczynia i zalewamy odrobiną gorącej wody, żeby stało się miękkie. Bób myjemy i gotujemy w lekko posolonej wodzie przez około 15-18 minut.

Odcedzamy go i lekko nacinamy skórkę na każdym ziarenku. W osobnej miseczce łączymy wodę, oliwę z oliwek, sól oraz oregano. Dodajemy czosnek (w całości lub przeciśnięty przez praskę). Bób dokładnie obtaczamy w marynacie i zostawiamy na około 2 godziny, aż przejdzie smakiem i aromatem.

3. Zastosowanie bobu po sycylijsku

Bób po sycylijsku może stanowić samodzielne danie lub bazę do dalszego wykorzystania w kuchni. Można spożywać go na ciepło lub zimno, a także zmielić na gładką pastę do świeżego pieczywa.

Bób po sycylijsku można podsmażyć z makaronem lub ryżem, dodając cebulę lub świeży szczypiorek. Świetnie smakuje również w połączeniu z boczkiem, wieprzowiną, parmezanem, szpinakiem czy orzeszkami pinii.

W wersji na szybko można połączyć roślinę z szynką, serem feta lub tofu w opcji wegetariańskiej. Warto pamiętać, że bób dobrze komponuje się również z innymi strączkami, na przykład fasolką szparagową lub groszkiem.

Ciekawy smak ma również bób po sycylijsku z pomidorkami koktajlowymi, jabłkiem, kurkami lub miętą. Można wykorzystać go również jako farsz do pierogów, dodatek do klusek kładzionych czy śląskich.

4. Kalorie i wartości odżywcze ugotowanego bobu

Kalorie i wartości odżywcze Zawartość
w 100 g
Zawartość
w 170 g (1 szklanka)
Wartość energetyczna 110 kcal 187 kcal
Białko 7,60 g 12,92 g
Węglowodany 19,65 g 33,4 g
Cukier 1,82 g 3,09 g
Błonnik 5,40 g 9,18 g
Tłuszcz 0,40 g 0,68 g
Tłuszcze nasycone 0,07 g 0,11 g
Tłuszcze jednonienasycone 0,08 g 0,13 g
Tłuszcze wielonienasycone 0,16 g 0,28 g
Cholesterol 0 mg 0 mg
Witamina C 0,30 mg 0,51 mg

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze