Bób - charakterystyka i wartości odżywcze. Jak gotować bób?
Bób, ze względu na swoje właściwości odżywcze, jest składnikiem wielu potraw. Na kuchennych stołach królują przede wszystkim zupy z jego dodatkiem, makaron, pierogi czy sałatki. Sprawdź, jakie właściwości ma bób i jak odpowiednio go przyrządzać.
1. Czym jest bób?
Bób jest znany w różnych zakątkach świata. Prawdopodobnie sięgano po niego już w czasach starożytnych ze względu na jego walory smakowe oraz powodowanie uczucia sytości. Bób jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale dodatkowo zawiera wiele składników odżywczych. Bób jest źródłem dużej ilości białka. Ze względu na małą ilość kalorii (ok. 187 kcal w jednej szklance), a także niską zawartość kwasów tłuszczowych jest polecany osobom będącym na diecie.
Spożywania bobu nie zaleca się jednak osobom chorującym na dnę moczanową, mającym problemy z nerkami oraz cierpiącym na zaburzenia w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego. Spożywa się go przeważnie na surowo lub po ugotowaniu. Młodą roślinę warto jeść w postaci surowej.
Młode ziarna bobu mają dość miękką skórkę, dlatego mogą być spożywane tuż po wyjęciu ich ze strąków. Poza tym skórka bobu zawiera największą ilość witamin. Wiele osób woli gotowany bób, jednak warto pamiętać, że w czasie takiego przyrządzania traci on aż 40 proc. cennych witamin oraz minerałów.
W sklepach bób jest dostępny często już w formie zapakowanej. Jeżeli jednak chcemy mieć pewność co do jakości bobu, warto kupować świeży bób w strąkach i zwracać uwagę na to, czy ma intensywną zieloną barwę i czy nie widać na nim przebarwień. Nie należy przechowywać bobu w lodówce przez dłuższy czas, gdyż może przez to stracić większość swoich walorów odżywczych. Maksymalny czas przetrzymywania bobu nie powinien trwać dłużej niż tydzień.
Gotowanie bobu wymaga wiele uwagi, jeśli nie chcemy go rozgotować. Wtedy traci dużo ze swoich właściwości i ma nieprzyjemny smak. Jedzenie bobu w nadmiarze może być przyczyną wzdęć oraz może spowodować fermentację w jelitach. U niektórych osób może być przyczyną reakcji uczuleniowych.
2. Właściwości bobu
O zdrowotnym działaniu bobu mówi się wiele. Wpływa przede wszystkim na obniżenie stężenia cholesterolu i tym samym pomaga regulować ciśnienie krwi. Dzięki zawartości błonnika reguluje pracę jelit, powoduje uczucie sytości i sprawia, że rzadziej sięgamy po różne przekąski.
Warto przeczytać:
Równie istotny jest fakt, iż bób jest bardzo mało kaloryczny. Poza tym zawarty w nim błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Dlatego spożywanie bobu zaleca się osobom, które regularnie kontrolują swoja wagę i jedzenie posiłków, aby zrzucić zbędne kilogramy.
Bób często jest składnikiem wielu dań wegetariańskich, np. w diecie Ornisha - ze względu na zawartość białka, które może stanowić alternatywę dla białka zwierzęcego. Spożywanie bobu jest zalecane przy mdłościach i problemach trawiennych.
Po tę roślinę powinny sięgać także kobiety w ciąży, gdyż jest ona źródłem kwasu foliowego. Organizm nie potrafi syntetyzować tego związku, dlatego powinien być dostarczany wraz z pożywieniem. Kwas foliowy zapobiega powstawaniu wad rozwojowych u dziecka. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. 100 g nasion bobu pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwas foliowy w 106 proc.
W przypadku cukrzycy ciążowej jest konieczne jednak poszukiwanie alternatywnych źródeł tego związku. Spożywanie bobu powinny ograniczyć także osoby chorujące na cukrzycę ze względu na jego wysoki indeks glikemiczny.
Bób bywa również wykorzystywany w leczeniu niedokrwistości spowodowanej niedoborem żelaza lub kwasu foliowego oraz witaminy B12.
Wpływają one na produkcję krwinek czerwonych, których zadaniem jest dostarczanie tlenu do komórek organizmu. W przypadku podejrzenia anemii warto więc wprowadzić do swojego jadłospisu dania z bobem. W stanach zapalnych skóry często stosuje się okłady z wykorzystaniem mąki z nasion bobu.
Bób jest składnikiem sezonowym. Dzięki temu, że bób ma niewiele kalorii, można się znim zajadać dowoli. Choć często przepisy z bobem to pyszne letnie sałatki, to jednak nadal dla wielu osób przepis na bób idealny to ten na bób gotowany. To właśnie ten przepis na bób jest najbardziej poszukiwany każdego roku
3. Jak ugotować bób
Większość ludzi lubi bób, ale niewiele z nich wie jak ugotować bób. W internecie można znaleźć wiele wskazówek dotyczących gotowania bobu.
Najważniejsze jest to, jak długo gotować bób. Jest to wbrew pozorom bardzo łatwe. Na silnym ogniu gotowanie bobu trwa ok. 15 min.
Zanim rozpoczniemy gotowanie bobu, należy go dokładnie wypłukać. Bób po umyciu zalewamy wodą - powinno być jej dwa razy więcej, niż ziaren. Woda musi być lekko osolona. Do wody możerz wrzucić kilka kawałków cebuli. Doprowadzamy do wrzenia i czekamy od kilku do kilkunastu minut, aż bób będzie miękki.
Należy uważać, aby nie gotować bobu zbyt długo, gdyż spowoduje to utratę wielu walorów odżywczych. Poza tym ziarenka nie powinny być zbyt miękkie. Aby nieco podkreślić smak, do ugotowanego i przełożonego na talerz bobu można dodać odrobinę masła, cukier lub kilka ząbków czosnku.
Bób można gotować na dużym ogniu bądź na parze. Czas gotowania nie powinien przekraczać 15 minut. W przypadku starszych ziaren bobu zaleca się ich dłuższe gotowanie, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości. Po wyjęciu z wody należy odcedzić je dokładnie w durszlaku.
Najwięcej witamin zawartych jest w skórce, w związku z tym ziarna najlepiej spożywać w całości. Ugotowany bób można jeść sam lub jako dodatek do sałatek, kanapek, itp.
4. Kalorie i wartości odżywcze bobu
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 150 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 341 kcal | 512 kcal |
Białko | 26,1 g | 39,2 g |
Węglowodany | 58,3 g | 87,4 g |
Cukier | 5,70 g | 8,55 g |
Błonnik | 25,0 g | 37,5 g |
Tłuszcz | 1,53 g | 2,30 g |
Tłuszcze nasycone | 0,25 g | 0,38 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,30 g | 0,46 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,63 g | 0,94 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 1,40 mg | 2,10 mg |