Trwa ładowanie...

Króluje na polskich stołach. Wspomaga koncentrację i pracę mózgu

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
26.06.2023 10:54
Śledzie obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, składniki mineralne, witaminę E oraz witaminę D.
Śledzie obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe, białka, składniki mineralne, witaminę E oraz witaminę D. (Getty Images)

Śledzie królują na polskich stołach nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Potrawy na bazie śledzi podawane są również na weselach, imprezach urodzinowych czy imieninowych. Czy śledzie są zdrowe? Co warto wiedzieć o tych rybach?

spis treści

1. Dlaczego warto jeść śledzie?

Śledzie to tłuste ryby, zawierające niewielką ilość kalorii. W 100 gramach tego produktu żywnościowego występuje zaledwie 160 kalorii. Ryby te dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych, takich jak potas, witamina A, witamina E, witaminy z grupy B, jod, cynk, żelazo. W ich składzie znaleźć można również prozdrowotne kwasy omega-3.

2. Kluczowe dla kobiet w ciąży

Śledzie są doskonałym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy te powinny stanowić, zaraz po kwasie foliowym, jeden z kluczowych składników diety kobiet ciężarnych. Omega-3 wspierają prawidłowy rozwój płodu, zwłaszcza jego mózgu oraz narządu wzroku.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

NNKT odpowiadają za prawidłowy rozwój centralnego układu nerwowego, przyczyniają się do prawidłowej pracy serca. Wpływają także na prawidłowy rozwój siatkówki.

3. Poprawiają pamięć i koncentrację

Zawarte w śledziach kwasy omega-3, znane również jako wielonienasycone kwasy tłuszczowe wspierają prawidłową pracę mózgu, poprawiają pamięć oraz koncentrację. Dieta na pamięć poza wysokim spożyciem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), uwzględnia również regularne spożywanie produktów zawierających dużą dawkę przeciwutleniaczy oraz witamin z grupy B.

4. Przeciwdziałają depresji

Sposób w jaki działają kwasy omega-3, zawarte w śledziach, jest bardzo bliski działaniu środków farmaceutycznych stabilizujących nastrój u pacjentów borykających się z zaburzeniami dwubiegunowymi. Badania specjalistów wskazują, że EPA, czyli kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy, zwany również kwasem DHA, są substancjami, które mogą wpływać na redukcję produkcji zapalnych cytokin z kwasu arachidonowego.

Wykazują zdolność do obniżania poziomu tej substancji zarówno w obrębie komórek, jak i osocza. Dodatkowo, przeprowadzone badania wskazują na to, że kwas eikozapentaenowy wpływa korzystnie na funkcjonowanie mózgu, przeciwdziałając wahaniom nastroju. Wpływa on na lepszy przepływ krwi, co skutkuje lepszym dostępem np. glukozy do mózgu.

5. Wpływają pozytywnie na kości

Każda porcja śledzi dostarcza naszemu organizmowi odpowiednią dawkę takich prozdrowotnych substancji jak fosfor, magnez czy wapń. To właśnie te składniki mineralne są przez organizm wykorzystywane do budowania zębów oraz kości. Dodatkowo, zawarte w śledziach białko wpływa na prawidłowe tworzenie kolagenu, substancji, która usprawnia wchłanianie składników mineralnych. Kolagen wpływa także na zwiększenie gęstości układu kostnego.

6. Przeciwdziałają rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego

Regularne spożywanie śledzi przeciwdziała rozwojowi schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w rybach niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, antykancerogenne.

Wspierają funkcjonowanie układu immunologicznego, zapobiegają nadciśnieniu tętniczemu, pozwalają zadbać o odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie. Spożywanie śledzi pełni ważną rolę w profilaktyce zawału serca, udaru mózgu, demencji, cukrzycy, ale również choroby Alzheimera.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze