Kwasy Omega-3 - występowanie, charakterystyka, właściwości zdrowotne

Kwasy tłuszczowe omega-3 są długołańcuchowymi, wielokrotnie nienasyconymi kwasami tłuszczowymi jak alfalinolenowe (ALA), kwasy ejkozanoidonowe (EPA) czy arachidonowe (DHA). Co warto o nich wiedzieć? Jakie są prozdrowotne właściwości kwasów tłuszczowych omega-3?

Liczne właściwości prozdrowotne kwasów omega-3 sprawiają, że są one niezbędnym elementem dietyLiczne właściwości prozdrowotne kwasów omega-3 sprawiają, że są one niezbędnym elementem diety
Źródło zdjęć: © 123rf.com
Katarzyna Wąś-Zaniuk

Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezwykle ważne dla naszego zdrowia. Stanowią element budulcowy tkanki mózgowej, usprawniają pracę serca, wpływają na układ immunologiczny, uczestniczą w stymulowaniu licznych procesów życiowych. Stanowią również ważną część składową fosfolipidów błon komórkowych i mitochondrialnych, mikrociałek, komórek układu nerwowego i siatkówki oka.

Kwasy te nie bez znaczenia nazywane są niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), nie są one bowiem produkowane w naszych organizmach, muszą być regularnie dostarczane wraz z pożywieniem.

Dlaczego kwasy omega-3 są ważne dla zdrowia?

Zdrowotne właściwości kwasów tłuszczowych omega-3:

Właściwości kwasów omega-3

  • pomagają zachować sprawność mózgu i funkcji poznawczych, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona,
  • obniżają ryzyko chorób sercowo-naczyniowych poprzez zmniejszenie poziomu trójglicerydów,
  • hamują rozwój choroby wieńcowej, choroby niedokrwiennej serca, przeciwdziałają miażdżycy i chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy,
  • mają pozytywny wpływ na krążenie krwi, zmniejszają ryzyzko wystąpienia zawału serca czy udaru mózgu,
  • mogą pomóc w kontroli ciśnienia krwi,
  • przywracają równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu, zmniejszają poziom podwyższonego stężenia trójglicerydów, a z drugiej strony powodują podwyższenie poziomu „dobrego” cholesterolu HDL w organizmie,
  • usprawniają przesyłanie sygnałów nerwowych,
  • przeciwdziałają trombocytopenii (zaburzenie to polega na obniżeniu ilości płytek krwi),
  • pomagają w utrzymaniu prawidłowej masy ciała,
  • mogą łagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów.

Najlepsze źródła kwasów omega-3

Osoby, które chcą dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią dawkę kwasów tłuszczowych omega-3 powinny sięgnąć po takie produkty jak pestki dyni, siemię lniane czy olej lniany. Ryby bogate w kwasy omega-3 to przede wszystkim:

Pewną ilość tych prozdrowotnych kwasów zawierają także rośliny morskie, takie jak algi. Do przyrządzanych w domu potraw warto dorzucać takie składniki bogate w kwasy omega-3 jak orzechy włoskie, rzepak.

Według Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego dzienne zapotrzebowanie na kwasy DHA i EPA u osób dorosłych wynosi 250 mg.

Na co zwracać uwagę przy wyborze suplementu omega-3?

Istnieją trzy główne rodzaje kwasów tłuszczowych omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA), kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas alfa-liponowy (ALA). EPA i DHA są bardziej biologicznie aktywne niż ALA, który musi być przekształcany w organizmie, dlatego też warto wybierać suplementy zawierające EPA i DHA.

Przed zakupem danego preparatu warto też dowiedzieć się jaka jest deklarowana przez producentów dawka kwasów tłuszczowych w dziennej porcji. Warto wspomnieć, że nie bez znaczenia jest data ważności produktu. Sięganie po przeterminowane leki czy suplementy może skutkować biegunkami, wymiotami czy dolegliwościami bólowymi brzucha.

Zobacz także:

Źródła

  1. Gittleman A.L. Jedz tłuszcze i chudnij - czyli jak spożycie odpowiednich tłuszczów ułatwia utrzymanie linii, Mada, Warszawa 2001, ISBN 83-86170-71-9
  2. Lipetz P. Dieta dobrych kalorii, WAB, Warszawa 2006, ISBN 83-7414-188-3
  3. Stanway P. Zdrowa dieta - zdrowe życie, Medium, Warszawa 1998, ISBN 83-87863-15-7
  4. Bujko J. Podstawy dietetyki, SGGW, Warszawa 2006, ISBN 83-7244-697-0

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka