Żelazo - rola, dieta dla anemika, witamina B12, produkty bogate w żelazo
W walce z niedokrwistością niezwykle istotną rolę odgrywa dieta zawierająca produkty bogate w żelazo. Anemia objawia się niedoborem żelaza we krwi, co prowadzi do zaniżonego poziomu hemoglobiny i zbyt małej ilości erytrocytów. Dlatego też dieta osoby chorej powinna zawierać produkty bogate w żelazo, witaminę B12 i kwas foliowy. Najważniejszym ich źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego i warzywa. Odpowiedni dobór składników odżywczych skutecznie pomaga zwalczać objawy niedokrwistości.
Zobacz film: "Objawy anemii. Sprawdź, czy jej nie masz"
- 1. Rola żelaza w diecie
- 2. Dieta dla anemika
- 2.1. Witamina B12
- 2.2. Żelazo i kwas foliowy
- 2.3. Produkty bogate w żelazo
1. Rola żelaza w diecie
Żelazo w diecie jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pierwiastek ten odpowiada za produkcję czerwonych krwinek. Właśnie w erytrocytach znajduje się hemoglobina, która transportuje tlen z płuc do każdej żywej komórki. Funkcje żelaza w organizmie to:
- transport tlenu,
- wytwarzanie wysokoenergetycznych wiązań fosforowych w związkach wysokoenergetycznych (ATP),
- przenoszenie elektronów,
- utrzymanie prawidłowego metabolizmu poprzez udział w reakcjach jodowania tyrozyny,
- składnik enzymów: peroksydazy i katalazy,
- tworzenie składników krwi, takich jak erytrocyty i leukocyty,
- odpowiada za prawidłowy skład krwi i mechanizmy odporności komórkowej.
Do niedoboru żelaza może dojść przy niedostatecznym dostarczaniu go z dietą, podczas intensywnych krwawień, obfitych miesiączek, upośledzonego wchłaniania jelitowego oraz w przebiegu chorób zakaźnych i pasożytniczych. Objawy niedoboru żelaza to:
- blada cera,
- brak energii
- senność,
- gorsza sprawność umysłowa,
- zły nastrój,
- częste tworzenie się zajadów,
- szorstka skóra,
- bóle głowy,
- przyśpieszony oddech,
- sińce pod oczami,
- rozdwajające się paznokcie.
2. Dieta dla anemika
Anemia zmusza osoby na nią cierpiące do zmiany sposobu odżywiania. Ich codzienny jadłospis musi zawierać produkty bogate w określone składniki odżywcze.
Przed wprowadzeniem zmian w życie należy skonsultować się z lekarzem, który zdecyduje, czy w leczeniu niedokrwistości danego pacjenta wystarczy zmiana diety, czy też trzeba zastosować terapię farmakologiczną.
Skuteczne w walce z anemią jest:
- spożywanie produktów pełnowartościowych, bogatych w składniki mineralne i substancje odżywcze,
- unikanie słodyczy i wyrobów cukierniczych,
- jedzenie produktów bogatych w żelazo,
- spożywanie dużej ilości warzyw i owoców,
- ograniczenie picia kawy i herbaty.
2.1. Witamina B12
Witamina B12, zwana także kobalaminą, uczestniczy w wielu procesach zachodzących w naszym organizmie. Wpływa na pracę mięśni, bierze udział w przemianach metabolicznych, pomaga tworzyć osłonki mielinowe otaczające komórki nerwowe, pomaga w utrzymaniu równowagi psychicznej, a przede wszystkim wspomaga wytwarzanie czerwonych krwinek, zapobiegając niedokrwistości. Do produktów bogatych w witaminę B12 zaliczamy:
- wątrobę wołową i wieprzową,
- nerki i serca zwierząt,
- chude mięso,
- jaja,
- sery,
- skorupiaki,
- ryby.
Dotychczas nie stwierdzono żadnego przypadku przedawkowania witaminy B12, jest bezpieczna dla organizmu, nawet gdy przyjmuje się ją w dużych dawkach. Znacznie bardziej należy obawiać się skutków niedoboru witaminy B12.
Jej brak w organizmie może wywołać chorobę Alzheimera bądź stwardnienie rozsiane. Niedobór prowadzi do niedokrwistości oraz do zaburzeń pracy mózgu. Witamina B12 w leczeniu anemii może być podawana także w postaci zastrzyków.
2.2. Żelazo i kwas foliowy
Kolejne dwa ważne składniki w diecie anemika to żelazo i kwas foliowy. Żelazo zawarte jest w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Lepiej przyswajalne przez organizm jest to pochodzące od zwierząt.
Do produktów spożywczych o największej zawartości żelaza zaliczamy podroby i warzywa strączkowe; nieco mniej znajduje się go w drobiu i kaszach. Warzywa bogate w ten pierwiastek to także brokuły, buraki, brukselka oraz korzeń pietruszki.
Warto dodać, że dla prawidłowego wchłaniania do krwi, niezbędne jest dostarczanie organizmowi produktów bogatych w witaminę C. Produkty zawierające żelazo powinny znaleźć się w diecie kobiety, która jest w ciąży.
Kobiety w tym szczególnym czasie powinny regularnie wykonywać badanie morfologiczne krwi na obecność żelaza. Jeśli będzie go za mało, może to oznaczać anemię. Cierpi na nią 40% przyszłych mam.
2.3. Produkty bogate w żelazo
Żelazo jest pierwiastkiem, który najlepiej się wchłania z jedzenia. Do produktów bogatych w żelazo należą:
- wątróbka wieprzowa i z kurczaka,
- chleb żytni pełnoziarnisty,
- żółtko jaj,
- natka pietruszki,
- fasola, groch, soja,
- brokuły,
- krewetki,
- polędwica wołowa
- czerwone mięsa,
- warzywa zielone.
Żelazo znajduje się także w sokach z czarnej porzeczki, żurawinowych i aroniowych. Wchłanianie żelaza ułatwia witamina C, a opóźnia picie herbaty i kawy. Produkty bogate w żelazo, kwas foliowy i witaminę B12 stanowią nieodłączny element skutecznego leczenia anemii, dlatego tak ważne jest wprowadzenie ich do codziennej diety anemika.
Komentarze